Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Zavarja a románokat, hogy Székelyföldön járt Károly herceg

Központ június 3, 2014 Belföld

Zavarja a románokat, hogy Székelyföldön járt Károly herceg

Láthattuk a televízióban, hallhattuk a rádióban, hogy Károly herceg Erdélybe látogatott: dicsérték, tapsolták, és örültek neki, de mindenki azt terjesztette, hogy Erdélybe látogatott, és nem Romániába. Tehát Románia nem Erdély része? – veti fel a kérdést az adevarul.ro, kitérve arra, hogy miért gondolja azt a brit trónörökös, hogy Erdélyben csak magyarok laknak?

   

 

portál szerint a kérdésre a válasz egészen egyszerű: egy erdélyi magyar gróf fogadta, az általa megvásárolt terültet egy magyar gróf ajánlotta, a marosvásárhelyi repülőtérre érkezett, ahol magyarok fogadták, a herceg alkalmazottai mind magyarok, ahogy az ügyintézője is, és végül, magyar barátaival magyarok lakta vidékeket járt be.

Lulea Marius Dorin, a cikk írója a kommunista kormányzás alatti benyomásról ír, arról, hogy a Nyugat-Prut vidékén élők azt gondolták, Moldovai Köztársaság nagy része orosz nemzetiségű, ma pedig a jóhiszemű emberek úgy vélik fele-fele arányban oszlik meg a román és az orosz. És miért gondolták ezt? Egyszerű: az odalátogatók azt látták, egy román csatorna megy a televízióban, többségük pedig orosz nyelvű adásokat sugároz, a reklámtáblák többsége pedig orosz nyelven szólította meg az emberek, a hotelek és taxik ugyancsak az orosz nyelvet részesítették előnyben.

Az újságíró felháborodását fejezte ki egy riport miatt, amelyet Károly herceg fogadásáról írtak, magyar nyelven. „Egy olyan helységben, ahol mindenki magyarul beszél, vagy románul magyar kiejtéssel. Talán jobb lenne, ha román tisztviselők sétálnának Erdély nagy részén, egy olyan helyen, ahol a lakosok többsége román, hogy az oda látogatók ne maradjanak torzított képpel a térségről” – fogalmazott az újságíró, hozzátéve, hogy dicséretesnek tartja a brit trónörökös látogatásait, de jobb lenne a román tisztviselőket is bevonni fogadásába, hogy több látnivalót is felfedezzen Erdélyben.


forrás: Adevarul, kolozsvaros.ro

 

Ennyien olvasták: 347

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.