Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Zseni lett agysérülése után a testépítő

Központ április 22, 2014 Belföld

Zseni lett agysérülése után a testépítő

Tacoma – Az amerikai Jason Padgett (44) elképesztő átalakuláson ment keresztül. Átlagos srác volt, a középsulival befejezte a tanulmányait, apja bútorboltjában melózott, álmai sportkocsijával, egy Ford Camaróval járt, és amikor tehette, a haverjaival bulizott.

   

Egészen addig, amíg 2002. szeptember 13-án este elmentek egy karaoke bárba. Rablók támadtak a csehóra, mindenkit ütöttek, vertek. Jason fejét is betörték, méghozzá hátulról. Amikor a kórházban magához tért, egy új valóságban találta magát. 

– Először az tűnt fel, hogy máshogy nézek a csempék merőleges vonalaira a fürdőszobában – írja Belém csapott a zseni (Struck By Genius) címmel ma megjelenő könyvében.

– Először megijedtem, de a részletek, amelyeket látni kezdtem, csodaszépek voltak – emlékezett Jason, akinek ekkor még Bundesliga-frizurája volt, és proteinnel pumpált felkarja, de ezeket is új megvilágításban látta. A hajvágás után felmondott apja boltjában, és falni kezdte a matematika-, fizikakönyveket, és valósággal rabul ejtették a fraktálok.

Képes volt heteken keresztül rajzolni egy ilyen összetett geometriai műalkotást, pedig korábban nem érdekelték a művészetek.

Az első műve igazolta, hogy zseni, de az is kiderült, hogy a baleset kellemetlen mellékhatást is eredményezett. Kézmosási mániája alakult ki, és kislányától is elvárta, kefélje vörösre a tenyerét, ha meg akarja ölelni az apukáját. 

– Láttam egy dokumentumfilmet Daniel Tammetről, aki egy epilepsziás roham után vált zsenivé – emlékezett Jason, és a most 35 éves brit matekzsenire utalt, aki 30-40 jegyű számokat is képes fejben összeszorozni. Jason így tudta meg, a tudomány Savant-szindrómának nevezi a „balesetét”.

Ennek lényege az egyik agyfélteke „elszabadulása”, és titka a két félteke idegsejtjeinek keresztaktiválása. Jason jelentkezett a filmben látott dr. Harold Treffertnél, akitől megtudta, csak 40 olyan Savant-szindrómás ember él a világon, aki baleset után vált zsenivé. A férfit ezek után dr. Berit Brogaard vizsgálta Finnországban, és megállapította, a bal agyféltekéje aktívabb, különösen a matematikai képességért felelős régióban.

forrás: Blikk-információ

 

Ennyien olvasták: 376

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.