Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

A becsület

Központ december 19, 2013 Vélemény

mhA becsület

Volt egykoron Kézdivásárhelynek egy, az erdélyi Magyar Polgári Párt színeiben mandátumot nyert polgármestere. Rácz Károly a neve. 2008 és 2012 között viselte ezt a tisztséget, bár ez így nem egészen pontos. Történt ugyanis, hogy 2011. március 11-én, nemzeti ünnepünk előestéjén, amikor a Magyar Polgári Párt kongresszusára készülődött minden küldött Kézdivásárhelyre, s odavárták Kövér Lászlót is, nos, azon a napon a román korrupcióellenes ügyészség őrizetbe vette Rácz Károly polgármestert. Letartóztatták, előzetesbe került. A korabeli hírek úgy szóltak, hogy a nyomozók „tetten érték” Rácz Károlyt, miközben éppen korrumpálódott, vesztegetett s vesztegették, és egyéb fertelmes bűnöket követett el.

Egy hónapig ült börtönben Rácz Károly, majd szabadlábon védekezve járta a bíróságokat két éven keresztül. Most, 2013. de­cember 10-én szűkszavú híradás tudósít arról, hogy Rácz Károlyt BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN felmentették. Erre majd még visszatérünk – de lássuk dióhéjban, mi is történt ez alatt a két év alatt!

Mindenekelőtt az történt, hogy 2012-es letartóztatásának első pillanatától kezdve az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt egymással versengve gyalázták Rácz Károlyt. Őt soha, semmilyen körülmények között nem illette meg az ártatlanság vélelme. Másokat persze igen. Nemrég ítélték (nem jogerősen) négy év börtönre Nagy Zsoltot, az RMDSZ egykori miniszterét. Ennek kapcsán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arról beszél, hogy Nagy Zsolt ügye az erdélyi magyarság Dreyfus-pere. Igen? Milyen érdekes hasonlat, történelmi párhuzam! De akkor minek nevezzük Rácz Károly ügyét?!

A szintén RMDSZ-es egykori államtitkárt, Markó Attilát szintúgy börtönbüntetésre ítélték. Az RMDSZ őérte utcai tüntetést szervezett. Rácz Károlyért ki fog tüntetni?

Amikor az idén megjelent a tusványosi táborban Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács RMDSZ-es elnöke, akkor az Erdélyi Magyar Néppárt farizeusai, élükön Toró T. Tiborral, megtapsolták és megünnepeltették őt – pedig Borboly szint­úgy büntetőeljárás hatálya alatt áll.

Rácz Károlyt mikor tapsoljátok meg, mikor ünneplitek, mi, gazemberek?

Persze jó, ha tudjuk, nem Rácz Károly becstelen, aljas meghurcolásával kezdődtek a bajok. Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere, Antal Árpád már 2009. december 2-án, mindjárt a román nemzeti ünnep másnapján összefogott a városi tanácsban a román baloldali párt képviselőivel, hogy leválthassák a neki nem tetsző alpolgármestert, Bálint Józsefet, aki természetesen szintén a Magyar Polgári Párt tagja volt. Az erdélyi magyar média éppúgy kussolt erről a gyalázatról, miképpen kussol most Rácz Károly felmentéséről. Ez ugyanaz a média, amelynek gazemberei egymással versengve gyalázták Ráczot a letartóztatásakor, és előre kikiáltották bűnösnek. Most mind befogja a pofáját. És nincs bennük szégyenérzet, szemernyi sem. És természetesen Antal Árpádban sincs. Miért is lenne? Hiszen ez az alak 2004-ben még a román szocdem párt, a PSD kampányfőnöke volt! Aztán kiírták a logójukra RMDSZ-esként, hogy „minden magyar számít”, és ennek jegyében tették tönkre Bálint Józsefet és persze Rácz Károlyt. Ebbe a társaságba tartozik Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke, Kovászna megye tanácsának elnöke is. Ő volt az, aki Rácz Károly letartóztatásakor „Háromszék legnagyobb szégyenének” nevezte Ráczot. Ő volt az, aki már 2008-ban azzal kampányolt Rácz ellen, hogy ha ő nyer, akkor „fideszes cégek fogják megkaparintani és megdrágítani a székelyek ivóvizét”.

Maradt-e benned annyi becsület Tamás Sándor, hogy bocsánatot kérj Rácz Károlytól?

Nem, nem maradt. Hiszen miből is maradt volna…

Amúgy a már emlegetett Antal Árpád nemrégiben arról értekezett a román televízióban, hogy a székelyeket Mária Terézia telepítette le a Székelyföldön! És ilyenkor azon töpreng az ember, ez az alak alanyi jogon ennyire hülye, vagy pénzért?

S az is kiderült már, hogy a Rácz Károly elfogásához felhasznált „vállalkozó” szintúgy magyar, és a városban az RMDSZ embere­ként ismerik.

Ez a szégyen, hallod-e, Tamás Sándor! Ti vagytok a szégyen, mindannyian!

Rácz Károly pedig szobrot állított a Székely Hadosztály vezetőjének. Politikai karrierje odalett, házassága ráment két évig tartó meghurcolására, élete romokban hever. Az őt tönkretevő gazemberek, politikai kalandorok és gátlástalan karrieristák pedig mind-mind az erdélyi magyar politikai élet szereplői. Döntési helyzetben, mind a mai napig. Holott bottal kellene végigverni őket a magyarok lakta települések főutcáin.

De majd eljön annak is az ideje. Addig pedig: tisztelet Rácz Károlynak. Ő mentette meg a politikai és emberi becsület reményét.


Share Button
Ennyien olvasták: 391

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.