Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

A cirkusz megy tovább

Központ június 1, 2012 Vélemény

A cirkusz megy tovább

Ferenc ZsomborSajnálatos következetességnek lehetünk tanúi a most zajló városnapok alkalmából. A „minőséget” megőrizték, viszont a költségvetési megszorításoknak köszönhetően, mintha mérsékeltebb méreteket kezdene ölteni a „cirkusz”. Egy kicsit összezsugorodott, nem kapott helyet benne néhány (a korábbi években megtartott) vetélkedő, kiállítás, előadás, de a tömegeket megmozgató koncertek a korábbi évekhez hasonlóan zajlanak. Természetesen továbbra is megmarad a létjogosultsága az évente megrendezendő rendezvénysorozatnak, de ideje lenne már a tartalmi felfrissítésnek.

Azon túlmenően, hogy ezt is, mint annyi más közérdekű kezdeményezést, a mi szórakoztatásunkra indították el, joggal feltételezhetjük, hogy itt is csak a politika és a pénz az úr. Ez egy céltudatosan marketingelt „városjegy”, amelyet a választópolgárok többnyire a városvezető személyével asszociálnak. Olyan hatása van, mint a nemrég befejeződő labdarúgó- vagy kosárlabda-bajnokságnak, ahol mindenki jól érezte magát, rengeteg pénzt elköltött a csapatokra a város, és már előre lehetett tudni, hogy kik lesznek ennek az igazi haszonélvezői. Igaz ugyan, hogy a várakozáson aluli volt a csapatok teljesítménye, de ezenkívül – a helyi hatalmi-politikai célkitűzések szempontjából – kijelenthetjük, hogy jó évet zártak a csapataink.

Nehéz megmagyarázni ezt a mai szomorú tényállást, hogy az eddigi városi, megyei és kormányzati beruházások miért csak a „narancssárgából megkékülő” érdekcsoportok malmára hajtották a vizet, és miért nem tudták ezt a mi politikusaink is kiaknázni? Miért kellett a mi jelöltjeinknek olyan „mélyről” indulniuk a választásokon, mintha négy évig semmit sem csináltak volna? Egy idejében „kitalált” jelölt, amennyiben tudatosan építette volna a választási kampányát, imázsát, ha kihasználta volna a politikai ellenfeleinek a gyenge pontjait, ha értékesíteni tudta volna a hatalmi pozícióból adódó előnyöket, akkor ma nem esélytelen jelöltekről kellene értekeznünk.

Bár nem változtat szinte semmit a tényeken, hogy például lapunk hasábjain rendszeresen írtunk annak a veszélyéről, hogy mivel járhat, ha sokáig halasztják, ha sokáig elmarad a szükséges megújulás, a megtisztulás, politikusaink nem reagáltak erre. Most viszont úgy látszik, újra „elmérgesedőben” az erdélyi magyar közélet. A kormányzati jelenlét és a „szófogadó” erdélyi magyar politizálás mindössze annyi eredménnyel járt, hogy még a minimálisan elvárható, a törvények által garantált kisebbségi jogainkat sem tudjuk érvényesíteni a sajátos román demokráciában. Talán az új generáció majd megtanulja, hogyan kell eltenni a nyár melegét télire.

Visszatérve a városnapokra, és a többi – közpénzből fizetett – rendezvényre, illene már végre megtalálni a módját, hogy miként lehet politikai tőkét kovácsolni minden kis eseményből vagy megvalósításból, és ezt nem csak a kampány ideje alatt, hanem sokkal inkább a választások közötti, munkával teli hétköznapokban.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.