Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

A környezet terminátora

Ferencz Zsombor október 23, 2015 Vélemény

zsombor_kpontOpportunista. Rövidlátó. Félrevezető. Nemzetidegen. Kollaboráns. Haszonleső. Mármint a környezetvédelmi „gárda” főfelügyelője. Miközben európai szinten is egyedülálló az a szennyezés, amelyet nap mint nap mindannyian el kell szenvednünk fulladozva, köhögve, a mi „zöld-magyar” környezetvédőnk olyan magyarázatokat ad a sajtónak, amelyek nem a szennyezés megakadályozását, hanem a jogi kiskapuk nyújtotta lehetőségek kihasználását sugallják. Igaz ugyan, hogy számtalan túllépést állapítottak meg és bírságot róttak már ki a műtrágyagyárra, de mivel „elromlott” az utolsó, még használható mérőműszer is, már nem mérhető a füst, ami pedig nem mérhető, az a Környezetvédelmi Őrség számára nem is létezik, nem is büntethető. A gyár műszereivel viszont már nem is detektálható a szennyezés. Jókor kell mérni, jó helyen. Ráadásul további tudományos-fantasztikus magyarázatokat is kaptunk a főfelügyelőnőtől.

Hogy tudniillik itt az emisszió okozza az immissziót. Az emisszióval pedig nincsen baj. Csak az immisszióval. Ilyen egyszerű, tetszik érteni, nem? A mi tüdőnknek pedig majd vigasztalódnia kell azzal, hogy a gyár kéményein a kibocsátási (emissziós) szint a törvényes kereteken belül van, és csak az immissziós légszennyezettségi szint haladja meg (a többszörösével) a megengedett értékeket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a termelés gyakori leállítása és újraindítása során az emisszióra nincs felső határ, de a mérőműszer is beadta a derekát, tehát bármikor, bármennyi ammóniával „megajándékozhatnak”. Ezért kell rendszeresen a fojtogató füstöt belélegeznünk. A magyar „gárdista” pedig azért állt az intézménye élére, hogy ezt a rablómesét nekünk beadja.

Mit mondhatna erre az egykori Székelyvásárhely fulladozó magyar lakosa? Nagyjából annyit, hogy az imitáló Környezetvédelmi Őrség főfelügyelőjének és az őt funkcióba helyező „érdekelt” politikusoknak, a magyarázkodás helyett, inkább magukban kellene tartaniuk ezt a mérhetetlen volumenű ammóniát, amit „munkálkodásuk” miatt nap mint nap magunkba kell szívnunk! Az immissziós mellébeszéléseik helyett pedig távozniuk kellene a munkakörükből, helyet hagyva az igazi politikusoknak, környezetvédőknek!

Annak ellenére, hogy a vásárhelyi választási kampány egyik legfőbb témája a kombinát által okozott légszennyezés megakadályozása, egy szerencsétlen kimenetelű politikai kinevezés következtében – a megoldás helyett – a kibírhatatlan állapotokat fenntartó és megerősítő magyarázatokat kell végighallgatnunk. Ez nagyjából olyan, mintha a Korrupcióellenes Ügynökség vezetője azt hangoztatná, hogy nincsenek eszközei az adócsalások felgöngyölítésére, és a korrupt vállalatok védelmére kelne. Hát álljon inkább a civilek oldalára (például egy madárvédő egyesületbe), és hagyja azt az intézményt jobb kezekre. Nem alkalmas a környezet megvédésére! Ennél rosszabb, nemzetiségtől függetlenül, bárki is jönne, már úgysem lehetne.

Share Button
Ennyien olvasták: 1582

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.