Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

A látszat csal…, és mindenki más

Molnár Tibor október 10, 2015 Vélemény

tajbinaA világ legnagyobb televízió-gyártója, a dél-koreai Samsung is botrányba keveredhet, a vádak szerint ráadásul nagyon hasonlóan verte át a laboratóriumi körülmények között a készülékek energiafogyasztását tesztelő szakembereket, mint ahogy azt a Volkswagen is tette. De nem kell befélni, a Samsung tévék nem bocsátanak ki semmiféle káros anyagot: az Európai Unió által támogatott ComplianTV vizsgálatai szerint a Samsung egyes televíziói a vizsgálatok során használt tesztvideók lejátszása esetén sokkal jobban csökkentik az energiafogyasztást, mint egyéb tartalmak megtekintésekor. A Samsungnál persze tagadják a vádakat, és azzal védekeznek, hogy a vitás helyzet hátterében a gyártó által kifejlesztett és a készülékekben alapfunkcióként használt Motion Lightning technológia áll, amelynek az a feladata, hogy csökkentse a tévé energiafogyasztását abban az esetben, ha mozgást érzékel a képernyőn. Az Európai Bizottság hamarosan vizsgálatot indít az ügyben annak kiderítésére, hogy valóban csal-e a Samsung a hivatalos teszteken, és a hatékonysági vizsgálatok szigorítását ígéri.

Ha nem is kerekedik világraszóló botrány belőle, mint a Volkswagen-ügyből, a vásárlókat vélhetően jobban fogja érdekelni a dolog kimenetele. Mert, ha a vádak igaznak bizonyulnak (hiszen autóvásárláskor – a fanatikus Greenpeace-aktivistikát és az elvetemült környezetféltőket kivéve – aligha a károsanyag-kibocsátás szintje az elsődleges, vagy akár sokadlagos szempont), ebben az esetben már a vevők zsebére megy ki a játék, és a zsebére mindenki érzékeny. Előbbi kirobban(t)ásának az időzítése bizonyára nem véletlen: a hatszázezer alkalmazottat foglalkoztató és a német GDP mintegy 20%-át adó autógyártó óriáskonszern megtérdepeltetése egyeseknek baromi jól jöhet most, amikor recseg-ropog az EU szúette szekrénye, megspékelve az egyelőre főleg Németországot sújtó migránsválsággal.

Még érzékenyebben érintenek bennünket, fogyasztókat az élelmiszerekkel kapcsolatos csalások. A hazai fogyasztóvédelmisek néha, úgy évente két-három alkalommal elunják a láblógatást, és elindulnak a bevásárlóközpontokba ellenőrizgetni meg portéka-bevizsgáltatni. Olyankor derül ki – ahogy egy nemrég végzett, nagyobb szabású kajarazzia során is –, hogy sok sajt, joghurt, túró meg egyéb tejtermék alapanyaga a Mehemed-tej (sose látott tehenet), hogy a flakonos „asztali boroknak” kábé annyi közük van a szőlőhöz, mint a Red Bullnak az energiamegmaradás törvényéhez, vagy hogy a marhahúskonzerv pléhdobozának elfogyasztása kisebb egészségügyi kockázattal járna, mint a tartalmának megevése.

A vásárlók átverésének másik közkedvelt és előszeretettel kultivált formája az, amikor „becsületesen” ráírják ugyan a termékre az összetevőket, de olyan apró betűkkel, hogy még egy kőszáli sas is csak bélyeggyűjtő nagyítóval tudná elolvasni. Így nem tudjuk, például, hogy az előre bepanírozott, pofás csomagolásban kínált „halrudacskák” mindössze 5-10%-a halhús (az már a címke mikroszkóp alatti vizsgálatánál se derül ki, hogy milyen fajta hal húsa, mivel nem kötik az orrunkra, de valószínűleg nem királylazac vagy tigrisfugu. Sokkal sanszosabb, hogy kárász, keszeg vagy, rosszabb esetben, pangasius, azaz vietnámi cápaharcsa, amelyet infekt körülmények között, antibiotikumos vizű medencékben nevelnek, hormonokkal növelnek és halliszttel, szójával meg szerves hulladékokkal etetnek). Ha csak tízszer akkorák lennének ama betűk, akkor azt is el tudnánk olvasni, hogy a dobozos paradicsomlé 90%-a víz és 10%-a paradicsomsűrítmény, viszont ahhoz már múltbalátónak kéne lennünk, hogy kiderítsük: a sűrítmény legalább paradicsomból van-e, vagy paradicsom-koncentrátumból.

Zárásként egy pozitívum: a vécépapír zacskójára újabban ráírják, hogy újrahasznosított papírból készült. Remélhetőleg nem olyanból, amit már egyszer ugyanarra a célra hasznosítottak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1089

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.