Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

A magyar kerítés tanulságai

Ferencz Zsombor október 2, 2015 Vélemény

zsombor_kpontTöbb százmillió euróba került. Számtalan adminisztratív jellegű bonyodalmat, külpolitikai csatát és belső konfliktust okozott. Miért kellett a válaszfalat éppen Magyarország határainál megépíteni? Miért nem hagyták a Szerbia felől érkező migránsokat Budapesten, a Keleti pályaudvarnál és a többi stratégiai táborhelyen ideiglenesen letelepedni? Miért kellett a „szerencsétlen menekülteket” ilyen kényelmetlen helyzetbe hozni? Hiszen ott van a fejlett magyarországi infrastruktúra, autópályákkal és gyorsvonathálózattal, amelyek azért jöttek létre, hogy biztosítsák a zökkenőmentes továbbhaladásukat az afgánoknak, a kurdoknak és a szíreknek. Ausztria, Németország és a skandináv országok irányába. Törvényellenesen, regisztrációmentesen, zavartalanul menetelve. Erre pedig felhúzták a „szúrós” Orbán-kerítést. Magyar költségvetésből, EU-s ellenszélben.

Új helyzet állt elő, de a válaszfal nem oldotta meg a problémát. A migránsok ma is Magyarországon keresztül vándorolnak nyugat felé. A változás csak annyi, hogy nem haladnak át Budapesten, így azt nem bénítják le, hanem csak az ország déli és nyugati határterületeit érintik. A magyar állampolgároknak, a kerítés költségeit is biztosító adófizetőknek így is számtalan nehézséggel kell szembenézniük. A mindennapjaikban, a közlekedésben, a szabad kereskedelemben. Ennek ellenére a kormány népszerűsége az utóbbi hetekben lényegesen nőtt. Mert a választópolgárok nagy többségének az akaratával megegyező döntéseket hozták meg. Nem az egyéni érdekek, a nemzetközi megítélés vagy az ország rövidtávú érdekei alapján, hanem a demokrácia szabályai szerint jártak el.

Ehhez képest hogyan állunk mi, erdélyi magyarok a „kerítéssel”? Kinek kellett a nagy átjárhatóság a (regáti) román érdekek és a magyar elvárások között? Miért kellett azért a néhány aprópénzes ígéretért, az amúgy is alanyi jogon minket megillető feltételek biztosításáért, a látszatpolitizálás éltetéséért ennyire felszámolniuk a magyar-román „határokat”? Valóban kellett nekünk az a néhány államtitkári, tanácsadói és helyi vezetői beosztás, amellyel „lefizettek” minket Bukarestben, hogy aztán előírják nekünk, mennyit ér a szavunk, mikor, mit kell tennünk és hogyan kell politizálnunk? Az erdélyi magyar képviselet(ek)nek pont az lett volna a lényege, hogy kizárólagosan a magyar választópolgárok szempontjait, igényeit és elvárásait tartsa szem előtt. Nem a román kormányét, nem a román partnereikét. Ezért szavaztak az erdélyiek az RMDSZ-re. Ehhez képest, most is csak a hatalmi kegyekbe való beférkőzés, a „kerítések lebontása”, a balliberális eszmék éltetése a cél. Hiányzik a nemzeti érdekek melletti kiállás (még akkor is, ha ez néha sokba kerül), az ennek megfelelő üzenet közvetítése, az ilyen elveket valló politikusok előléptetése. Ezzel szemben van „románbarát” elnökünk és annak titkára-csicskása, a hatalom megszerzéséért megalkuvást előíró vezéreink és mindenre hajlandó pártkatonáink. Mintha nem is az erdélyi magyarok – a Fideszre adott szavazataival a jobboldali kötődésüket egyértelműen bizonyító választópolgárok – képviselői volnának.

Share Button
Ennyien olvasták: 1123

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.