Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

A Népszabi esete a piaccal – és a politikával

Szentgyörgyi László október 12, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Gyászba borult a világ – vagy pontosabban annak ballibsi része –: kiadója felfüggesztette a Népszabadság című napilap megjelentetését. Folyik is ennek kapcsán a hisztériakeltés, a sorból erdélyi magyar „jeleseink” sem maradtak ki.

Idézzük az esettel kapcsolatban kiadott közleményt: „A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik. A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.”

Nem ez az első eset, s feltehetőleg nem is az utolsó, hogy neves vagy névtelen lap, sajtóorgánum anyagilag nehéz helyzetbe, akár a csőd szélére kerül, ne adj ‘isten megszűnik. S akkor mi van? Vége a világnak, oda a demokrácia, netán a sajtószabadság? Egyeseknek úgy tűnhet… Attól függően, hogy éppen olvasója-e a szóban forgó lapnak vagy sem, híve-e az általa hirdetett eszméknek vagy sem. Hogy mi áll a lap körül mesterségesen gerjesztett botrány mögött, azt pontosan talán soha nem tudhatjuk meg. Politika, üzlet és média összefonódása tagadhatatlan, az illető területeken felhalmozott hatalom, befolyás tetszés szerint konvertálható. Így van ez világszerte.

Milyen lap is (volt) a Népszabadság? Életképtelen! Igen, a ballibsi kormányzatok alatt agyondicsért, sőt fetisizált piac szigorúan beárazta, a lényeg: fabatkát sem ér. Legalábbis a piac szerint. Maga az MSZP sem tarthatta sokra, ha 2015-ben simán megvált tőle. A Népszabadság a Szabad Nép jogutódja, a névváltoztatás után a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának napilapja volt. S ekként, ezzel a névvel nem lett volna szabad a rendszerváltás után fennmaradnia. Dehát, ami késik, nem múlik. Kádár népe elfogyóban, a jelen állás szerint, ha nem a politika, akkor a biológia mondja ki a végítéletet az újság, s az általa képviselt eszmeiség felett. Merthogy lassan elfogy a potenciális olvasótábor. Egyelőre sehol az a milliárdos baloldali vállalkozó, aki megmentené a Népszabadságot.

Hogy mi lesz a történet vége, egyelőre nem tudható. Az újság esetleges végleges eltűnésével az erdélyi magyar olvasó nem veszít semmit, legfennebb Markó Béla, akinek eggyel kevesebb magyarországi fórum áll majd rendelkezésére, ahol kifejtheti nézeteit. Már pusztán ezért is nyereség lenne a Népszabadság végleges megszűnése.

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 719

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.