Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

A probléma maradt

Szentgyörgyi László szeptember 15, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Alig két hete, hogy szinte hallelujázva üdvözöltük, Bölöni László komolyan gondolkodik azon, hogy egyszer polgármesterjelöltként közéleti szerepet vállaljon Marosvásárhely életében. Legyünk őszinték: azt is hozzáfűzte, hogy megfelelő körülmények, azaz a magyar pártok egyöntetű támogatása esetén. A pártok azonnal lecsaptak a témára, siettek üdvözölni az egykori élsportoló szándékát, sőt megszólaló vezetői valamiféle támogatásként is értelmezhető kijelentéseket is tettek. A szó elszáll alapon persze, mert írásban, egyezségben rögzíteni még nem volt mit… Rögzítsük: abból kiindulva, hogy a jelenlegi etnikai arányok mellett, csupán magyar szavazatokkal lehetetlen magyar jelöltet győzelemre vinni, ahhoz román voksok is szükségesek, Bölöni indulása esetén valós esély mutatkozott volna a győzelemre.

Csakhogy alig néhány nap elteltével jött a hír, hogy Bölöni 2020. június 30-ig szerződést hosszabbított a flandriai Antwerpen gárdájával. Ami azt jelenti, hogy a most 65 éves tréner nem indulhat a két év múlva esedékes romániai helyhatósági választásokon. Az ominózus beszélgetésen, amelyen esetleges indulása felvetődött, maga Bölöni jelentette ki – egyébként nagyon helyesen –: ahhoz, hogy valaki eséllyel indulhasson, nem elegendő, hogy három hónappal a választások előtt megjelenjen Vásárhelyen kampányolni… Ebből következően – még akkor is, ha tudjuk: a labdarúgóedzők pozíciója a kispadon igen bizonytalan – Bölöni jelöltségéről, sokak csalódására, le kell mondanunk. Kár, mert nemcsak jelöltként, hanem polgármesterként is megállhatta volna a helyét… Dehát ő – képletesen szólva – Bernády széke helyett az antwerpeni kispadot választotta.

Bölöni elrepült, a probléma viszont maradt. Azaz a magyar polgármesterjelölt kiválasztásának problémája. Ez idő szerint egyetlen magyar pártnak sincs halovány gőze sem arról, ki lehet az a személy, akit eséllyel vagy esélytelenül – mert hát, ismerjük be, volt már erre példa a korábbiakban, sőt többnyire csak ide illő példákat tudunk említeni –, de elindíthatna. Az utóbbi időben lasszóval kellett fogni a jelölteket, azokat, akik politikai szerepet vállalnának. Tehetséges, szakmai téren sikeres, tartásos fiatal erre nehezen kapható. Politikára ma többnyire csak azok adják a fejüket, akik másra alkalmatlanok. Ez a szomorú valóság. Erről bárki meggyőződhet, aki veszi a fáradságot és vet bár egy kósza tekintetet a marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-es frakciójának névsorára.

Share Button
Ennyien olvasták: 1129

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.