Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Aggódó Peti

Központ március 13, 2014 Vélemény

Aggódó Peti

Vegyes érzelmekkel, bosszantó hiányérzettel tértem haza a Székely Szabadság Napja hétfői rendezvényéről, s az azt követő „polgári” sétáról. A beszédekre nem térek ki, azok rendben voltak. A jelenlétet – a jól ismert szokás szerint – egymástól nagyon eltérően becsülték meg az érdekeltek, azaz a román média, illetve hatóságok és a szervezők. Fogalmam sincs, hányan lehettünk – maradjunk annyiban, hogy a résztvevők száma alatta maradt a tavalyinak –, de mindenképpen voltunk annyian, amennyi bőven elegendő ahhoz, hogy felkeltse a figyelmet.

 

Már a Postarétre menet feltűnt a rendfenntartók – csendőrök, rendőrök, s egyéb „vitézek” – hangsúlyos jelenléte a városban, még ott is, ahol szerintem egyáltalán nem volt indokolt. A főtérre tartó menetet viszont már kiemelt figyelem övezte a rend különböző rendű és rangú őrei részéről, ami érthető módon ingerültséget váltott ki a járdán menetelők között. Megvallom: bennem is. Feltételezem, ha nem tiltják meg, az úttesten sokkalta hamarabb végigvonult volna a tömeg, s ekkora mozgósításra sem lett volna szükség a hatóság részéről. Dehát valakinek, valakiknek fontos volt megmutatni: ki a kakas a szemétdombon.

Hazaérve bekapcsoltam a tévét, hadd lám, hogyan tálalják az eseményt a román hírcsatornák. Megtudtam: szélsőséges nacionalisták közé keveredtem, akik petárdákkal, kövekkel hajigálták a román rendfenntartókat. Ha hiszik, ha nem, én mindebből semmit nem tapasztaltam, az incidenst, amire hivatkoztak, percek alatt felszámolták. Aztán az interneten rábukkantam a hírre – 20 óra 55 perckor jelent meg a maszol.ro hírportálon –, miszerint Peti András, Vásárhely alpolgármestere aggódik az események miatt. „Nagyon aggódom amiatt, ami most Marosvásárhelyen történik. Már akkor aggódtam, a várható következmények miatt, amikor Izsák Balázs a megemlékezés végén polgári sétára invitálta a tömeget” – mondta az alpolgármester, aki szerint az etnikai feszültségeket, az RMDSZ-ellenes hangulatot elsősorban a kisemberek sínylik majd meg, akik nap mint nap szembesülnek problémákkal a hivatalokban. „Nem tudom, tudatosult-e bennük, hogy nagyon sok problémájukban csak az RMDSZ tud segíteni” – tette hozzá.

Napnál világosabb, hogy Peti András beállt a hivatásos aggódók, rettegők sorába – tudják: a fasisztázók, antiszemitázók közé –, de mielőtt még beteggé aggódná magát, hadd ajánljam figyelmébe Daniel Manea alezredesnek, a csendőrség szóvivőjének a nyilatkozatát, amelyben elmondja, hogy jelentős incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. „Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. Egy résztvevő egy petárdát is felrobbantott a tömegben, de ez elszigetelt eset volt” – tette hozzá a szóvivő. Az alezredes azt is elmondta, senkit nem állítottak elő a rendezvény kapcsán.

Következésképpen: fölösleges volt az aggódás Peti részéről.

 

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.