Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Akció indul!

Központ január 30, 2014 Vélemény

MORGÓ

Akció indul!

Hiába szorgalmazta már-már rögeszmésen az erdélyi magyar pártok közös európai parlamenti jelöltállítását az Erdélyi Magyar Néppárt, az RMDSZ – vélt 85 százalékos támogatottságából fakadó elbizakodottságában – ezt mereven elutasította. A jelek szerint Erdélyben zátonyra futott ama budapesti kormányzati törekvés, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez való illeszkedésre bírja a határon túli magyar szervezeteket. Ilyen előzmények után került sor az EMNT és az EMNP múlt hétvégi együttes elnökségi ülésére, ahol megfogalmazódott a szándék, miszerint Tőkés László jelöltségét támogatják.

Ha jól végiggondoljuk, mi sem természetesebb, mint az, hogy az EMNT elnöke, az EMNP védnöke az általa fémjelzett szervezet, párt jelötjeként induljon. A bejelentés által a sanda híresztelések kategóriájába sorolódott ama feltételezés, hogy Tőkés a Fidesz-listán indulna. Ha fel is vetődött volna ilyen szándék, annak megvalósulása hátrányosan, mondhatnám végzetesen érintette volna a Néppártot. Magyarán: gyors halálra ítélhette volna. Milyen párt az, amelynek sikerében védnöke sem bízik? – kérdezhették volna sokan. És tegyük hozzá: jogosan.

Minél hamarabb egyértelművé teszik, hogy Tőkés és a Néppárt sorsa összefonódott, politikai jövőjük egymástól elválaszthatatlan, annál  világosabbá válhat a választópolgárok előtti alternatíva, könnyebbé a vagy-vagy kérdésének eldöntése. Két lehetőség közül választhat: vagy a posztkommunista RMDSZ-t támogatja továbbra is, vagy annak jobboldali, nemzeti elkötelezettségű ellenzékét; vagy az elpuskázott nemzetpolitikai lehetőségektől terhes elmúlt huszonöt esztendő folytatását, vagy valami új kezdetét.

Mindenesetre az EP-választások után sok mindent tisztábban láthatunk majd. Bár az EMNP a 2016-os választásokat tekinti számára mérföldkőnek, egyáltalán nem mindegy, miként kerül ki az idei megmérettetésből. Idén tehát sok minden függ Tőkéstől, az ő választási szereplésétől. Esélyeit latolgatva abból kell kiindulnunk, hogy 2007-ben, függetlenként indulva jutott be az EP-be, 2009-ben viszont az RMDSZ-jelöltlista első pozíciójából. Azóta azonban némileg változott a helyzet. Kétségtelen, sokakban csalódást keltett azáltal, hogy legutóbb az RMDSZ és az EMNT közös jelöltjeként, de RMDSZ-listán indult. Igaz, a legkeményebb kritikai hangok megfogalmazója, az MPP most maga is azt szeretné, hogy jelöltje felkerüljön ama listára. Azt sem tudni, mennyire befolyásolta megítélését a személye ellen évek óta folyó lejárató kampány, amelytől a legfőbb vetélytárs, az RMDSZ sem volt idegen.

Jelen pillanatban úgy fest, külön-külön vágnak bele az európai parlamenti választási csatába a legfőbb erdélyi magyar politikai erők. Az EMNP elnöke korábban „kamikaze” akciónak nevezte pártja esetleges külön indulását. Kétségtelen, a közös jelöltállítás lett volna a legmegnyugtatóbb, ennek azonban, mint tapasztaljuk, még nem teremtődtek meg a feltételei. Hogy végül mely fél számára bizonyul „kamikaze” akciónak a külön indulás, az majd a választási eredmények ismeretében válik világossá.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.