Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Aki bírja, marja, avagy magyar és román érdekek találkozása 

Szentgyörgyi László május 17, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ritkán fordul elő, hogy magyar és román érdekek, pontosabban külpolitikai érdekek találkozzanak. Ezúttal megadatott. Igaz, innen tekintve nem teljesen világos, hol van az a közös pont, ahol a szándékok, elvárások metszik egymást, de tény: az amerikai diplomáciai képviselet Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezése kapcsán egymásra talált a két szomszédos – szinte barátit írtam – ország külügyi vezetése.

Magyar részről elsősorban Netanyahu kormányfőnek szólt a diplomáciai támogatás, a nemzetállami Izrael érdekeinek előrehelyezése, az irányított és tömeges migráció megakadályozása irányában tett határozott lépései elismeréseként. Románia esetében pedig nyilvánvaló, hogy a Nagy Testvér felé tett gesztusról, de mondhatnám másként, nyomdafestéket nehezen tűrő hangnemben is mindazt, amit a román vezetés a „legfőbb szövetségese” irányában művel, amióta Bukarest úgy döntött: számára Washingtonban kel fel a nap.

Míg Budapesten, egy-két, erőtlenségét hangerővel kompenzáló liberálbolsi reakciót leszámítva, szinte visszhangtalan maradt a lépés, addig Bukarestben magasra hágtak az indulatok, nyíltan egymás ellen fordult a két hatalmi központ: a Cotroceni-palota, ahol az államelnök székel és a Victoria-palota, ahol a kormány fejti ki áldásosnak aligha nevezhető tevékenységét. Tehát a brüsszeli irányítás alatt álló, Merkel pátyolgatta Johannis és a Washingtonhoz, illetve a NATO-hoz való hűsége bizonyításának nap mint nap szükségét érző Dragnea közötti hatalmi harc újra fellángolt.

Az eset előzménye: néhány hete a román kormány feje, illetve a kormánypárt elnöke szintén bejelentette, hogy Románia is Jeruzsálembe helyezi át legfőbb izraeli diplomáciai kirendeltségét. Akkor a sokak által Angela Merkel politikai kitartottjának tekintett, Brüsszelnek fenntartások nélkül engedelmes, magát jobboldalinak tartó Klaus Johannis azonnal élesen bírálta mind a kormányt, mind a kormányfőt. Johannis odáig merészkedett, hogy a jövő évi elnökválasztást tekintve legfőbb ellenlábasa, Liviu Dragnea izraeli látogatása kapcsán azt mondta: „ki tudja, milyen titkos megállapodásokat kötött ott a zsidókkal”. Dragnea azonnal leütötte a vetélytársa által felkínált magas labdát, nyomban antiszemitizmussal vádolta Johannist.

Az államelnök próbálta a brüsszeli hivatalos, az amerikai lépést elutasító álláspontot elfogadtatni a kormánnyal, továbbá a román külpolitikai gyakorlat és szokásrend, a külpolitika alakításában a legfőbb intézmények közötti hatalommegosztás semmibe vételével vádolta a kormányt és a kormányfőt. Johannis kerek-perec kijelentette: a kormányfőnek nem volt felhatalmazása az izraeli tárgyalásokra.

Ezt követően a kormány még merészebbet lépett: Magyarországgal és Csehországgal közösen megakadályozta, hogy az Európai Unió határozatban ítélje el az Egyesült Államokat izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetése miatt.

A két hatalmi központ, személy szerint Johannis és Dragnea közötti politikai iszapbirkózás a jövő évi elnökválasztásig előreláthatólag tartani fog. Ha időközben valamelyik fél ki nem bukik a szorítóból. Addig, aki bírja, marja. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 903

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.