Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Alfától Omegáig

Központ május 8, 2014 Vélemény

MORGÓ

Alfától Omegáig

Ravasz ember ez az Alfa, akarom mondani Peti András, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere. Fifikás színműírókat és reklámszakembereket megszégyenítő módon sikerült a végletekig felcsigáznia érdeklődésünket, amikor „nagy-nagy meglepetést” ígért nekünk, vásárhelyi magyaroknak a közelgő városnapokra. „Ne csináljanak más programot, hiszen egy olyan meglepetéssel készülünk, amiről csak annyit tudok egyelőre mondani, hogy méltó módon fogunk tisztelegni és bebizonyítani a marosvásárhelyi magyar közösségnek, hogy az érdekeiket megfelelően képviseljük” – adta – igaz, egy kicsit zavaros megfogalmazásban – ország-világ tudtára „a megye legolvasottabb napilapja” által.

 

 

A hét elején aztán a városháza sajtóosztálya közhírré tette – nem saját maga jelentette be, úgy átlátszó, olcsó párt- és önreklámozásnak tűnhetett volna –, hogy városunkban koncertezik újra a legendás Omega. Beismerem: valóban meglepetésként hatott a hír. Bár, azt hiszem, azáltal, hogy idehozzák az Omegát, még távol vannak attól, hogy „méltó módon tisztelegnének” – ki, mi előtt? –, illetve „megfelelően képviselnék” a vásárhelyi magyarság érdekeit. Mint mondtam, ravasz ember ez a Peti, de azt maga sem veheti komolyan, hogy ennyivel – legyen az akár az Omega – elhitetheti, hogy már megfelelően képviselik az érdekeinket. Ha mégis azt hinné, akkor agyafúrtságában sikerült önmaga eszén is túljárnia…

Nem tudom, mekkora anyagi terhet jelent e meghívás a költségvetés számára – az biztosnak mondható, nem aprópénzért koncerteznek az Omegások –, de a jelek szerint most megéri a városvezetésnek. A legutóbbi történések, az alpolgármester-csere kapcsán megváltozott helyi „koalíciós” helyzet, a városnapok megtépázott tekintélyének helyreállítása, a Vásárhelyi Forgatagként jelentkezett rivális – ezek azok a feltételezett „érvek”, amelyek szerintem bőkezűbbé tették a városvezetést. Hogy végül kinek, kiknek válik be a számítása, az előbb-utóbb kiderül.

Régi emberként a 2005-ös Omega-koncert jut eszembe, amelyről nem sok olvasható a helyi, már említett sajtóorgánumban. Hogy miért, arra a legrégebbi erdélyi hírportálon megjelentekben lehet a magyarázat. „Életének és karrierjének alighanem legrövidebb beszédét tartotta Markó Béla: akkora füttykoncert támadt, amikor felsomfordált a színpadra, hogy mire előkaptuk a fotógépet és ráfókuszáltunk, már le is lépett – ezelőtt persze elhabogott egy gyors kis egységretorikát. A bannereken ott volt az RMDSZ új buli-szlogenje: „szabad a tánc”. Köszönjük, hogy ezt megengedik nekünk” – olvasható az idézett beszámolóban.

Azt mondtam korábban Peti Andrásról, hogy ravasz ember. Remélem, éleseszűségében felismeri, hogy nem eshet abba a hibába, hogy engedjen a kísértésnek (és kampányfőnökének), és maga is beszédet mondjon az Omega-fellépések alkalmával. Bár ennek felismerése nem kimondottan észbeli képességeket feltételez.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 384

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.