Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Állati elmék

Központ október 27, 2011 Vélemény

Állati elmék

Molnar_TiborSokan azért nem fogadnak örökbe kóbor kutyát a városunkban megrendezett örökbefogadási akciók során, mert a tavaly júliusban elfogadott 265-ös helyi tanácshatározat értelmében csak úgy tarthat valaki állatot saját(!) tömbházlakásában, ha szomszédainak többsége írásban engedélyt ad erre – tudjuk meg az Országos Állatvédő Szövetség (FNPA) közleményéből. Az állatvédők írásban fordultak a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz, illetve Maros megye Kormánybiztosi Hivatalához, amelyben a határozat több pontját is sérelmezik, és úgy vélik, törvénybe ütköző előírásokat tartalmaz, a törvény pedig felülírja a helyi önkormányzatok döntését ilyen kérdésekben (és itt ennek pont az ellenkezője történt).

 

A polgármesteri hivatalt arra kérik, változtassa meg a határozatot, a prefektust pedig arra: tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az ne legyen törvénybe ütköző. Nevezett határozat kimondja: tilos a szomszédok többségi beleegyezése nélkül területőrző vagy díszállatot tartani a tömbházlakásokban – vagy az ezekhez tartozó ingatlanokban –, a közvetlen szomszédok beleegyezése pedig kötelező. Zárójelben hozzáteszik: a zajokra és szagokra való tekintettel legtöbb két kutyát és/vagy két macskát tarthatnak egy lakásban. Nos, akkor vegyük szép sorjában…

Amennyiben jól értelmezzük a határozat szövegét, akkor csak néhány kutyafajtára vonatkozik a tiltás, akiket a Nagy Kutyalexikon területőrző állatként, azaz ebként tart számon, mint például a németjuhász, a kaukázusi juhászkutya, a dobermann, a bullterrier, a kuvasz, a puli, a komondor meg még néhány. Ergo palota- vagy kunyhópincsit, havannai bichont, afgán agarat, rocker vagy cocker spánielt, csivavát, vizslát, huskyt, bernáthegyit, de még nagy gascogne-i kék kopót vagy angol vérebet is nyugodtan tarthatunk akár garzonban is, magasról letojva azt, hogy a szomszédok ezt jó szemmel nézik-e vagy sem (Jó szomszéd Sam, van egy ilyen film, de ez most nem tartozik ide). Viszont egy oroszlánt joggal tekinthetünk területőrzőnek, és akkor viszont szükséges a lakótársak

beleegyezése, ezért jobban tesszük, ha pórázvégre kapjuk Leót, s vele együtt indulunk aláírásgyűjtő körútra, az esetleges ellenzők nyomatékos jobb belátásra bírásának érdekében.

A „díszállat” kifejezéssel is akadnak gondok. Ugyanis az értelmező szótár szerint díszállat mindenféle díszmadár (papagáj, kanári, kakadu, gyémántgalamb, zebrapinty, palimadár, páltyúk, pirosliba, pöttyös csicsörke stb.), díszhal (guppi, páncélos harcsa, jaguársügér, sziámi harcoshal – ez olyan, mint Tőkés László, képes felfalni a sajátjait –, márványmárna, irredenta markóhal stb.), de a kétéltűek és kisemlősök (tengerimalac, tavibárány, patakboci, aranyhörcsög, ezüstmókus, rézegér) is díszállatnak számítanak, akárcsak a hüllők és az ízeltlábúak. Utóbbi kategóriába a pókok is beletartoznak, és ha kiszáll majd hozzánk az animalkommandó, vajon el fogják hinni, hogy nem dísznek tartjuk a sarokban ama gaz hálószövőt, hanem fondor módon és engedély nélkül mászott be a szellőzőnyíláson a kis nyomorult, miközben mi aludtunk?

Már csak a „zajokra és szagokra való tekintettel legtöbb két kutyát és/vagy két macskát tarthatnak egy lakásban” passzus maradt hátra. Ehhez mindössze annyit fűzünk hozzá, az állatok nevében: a zajokra és szagokra való tekintettel egyelőre nem keressük fel személyesen a polgármesteri hivatalban lébecoló illetékes elvtársakat, és az utcán se fogjuk molesztálni őket, mert nem vagyunk beoltva idiotizmus ellen. Viszont nekünk is vannak bérkutyáink, úgyhogy… cave canem!

Share Button
Ennyien olvasták: 654

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.