Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Amnesztiát az állatfarmnak!

Központ december 12, 2013 Vélemény

FerenczZsomborAmnesztiát az állatfarmnak!

Mondják már végre ki azt a törvényt, amely megtiltja az állatok vezéreinek a felelősségre vonását! Nem lehet úgy állatfarmot vezetni, hogy közben a lovak, a marhák és a szamarak folyamatos számonkéréseire kell válaszolni. Vegyék tudomásul a farm lakói, hogy ehhez a nehéz feladathoz, azaz az igazgatáshoz nyugodt légkörre, kiszámítható jogszabályokra és mindenekfelett felelősségrevonás-mentes körülményekre van szükség. Ha rossz irányba húz egy ló, ha nem dolgozik eleget egy marha, vagy ha makacsul egy helyben áll egy szamár, akkor azt azonnal megbüntetik, megvonják tőle a zabot, és szorosabbra kötik rajta a gyeplőt, a disznóknak viszont mindenhez joguk van. Mert tőlük függ a farm jóléte, rajtuk áll vagy bukik az állatok megélhetése, nekik köszönhető bármely jó eredmény. Ebben a szellemben kell az új törvényeket megalkotni, a régieket pedig mihamarabb elfelejteni.

Ne kérdezhessék meg a farm lakói, honnan van annyi korpájuk a disznóknak, miért kell egyes állatfajoknak többet dolgozniuk a többieknél, miért kell a saját termésük akkora hányadát a nagy közös gabonaraktárba szállítaniuk. És ha valaki mégis számon kérné mindezt a vezéreitől, akkor ennek a jogosságát szintén a disznók ítéljék meg, előrelátható engedékenységgel, elnéző rokonszenvvel. Hiszen a disznó nem fogja a disznótársát a vályútól elkergetni, legfennebb kivárja a sorát türelmesen. Ahhoz, hogy a marhák rokonszenvét is élvezhessék, a köreikből egy-két mangalicát lóvá tesznek, akiket ezáltal sajnáltatnak, akikért könnycseppeket csalnak a marhák szemébe. A nagy vezérek persze soha nem vállalják az áldozati bárány szerepét, ők soha nem hagyják el a disznóól biztonságos fedezékét, onnan pedig nyugodtan lehet nagyokat röfögni.

Íme, a disznók közleménye:

„Fogjátok már fel, ti barmok, hogy itt nem kiváltságos jogok megszerzéséről, hanem a dolgok természetes rendjének a felállításáról van szó. Hiába akartátok ti eddig azt bebizonyítani, hogy mindenki egyenlő, amikor egyesek egyenlőbbek! A disznókat nem lehet ugyanolyan törvények szerint elbírálni, mint a barmokat, nekik külön szabályok járnak, ehhez tartsátok magatokat!”

A disznók pedig majd gondoskodnak a farm biztonságáról azáltal, hogy beépítik a saját lovaikat és szamaraikat a többi közé, akik megnyugtatják a lázadó hangoskodókat azt szajkózván, hogy lehetne ez a helyzet még sokkal rosszabb is, tehát jobb, ha csendben maradnak. Ha kell, kinevetik, félrevezetik, vagy, akár jogtalanul is, megbüntetik őket. Egészen addig, amíg nyugodt és dolgos állatokká válnak. Persze számtalan fordulat bekövetkezhet egy farm életében. Jöhet egy nagy vihar, ami mindent összetör, vagy egy nagy szárazság, egy fertőzés, ami elől senki sem menekül. Akkor majd mindenkit egyformán fognak érinteni a problémák, tehát jobb, ha a disznók sem hivalkodnak kiváltságos helyzetükkel. Mert mindenki csak egy állat a farmon.

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.