Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

And the Nobel goes to…

Molnár Tibor október 17, 2015 Vélemény

tajbinaMint köztudott, a Nobel-díjasokat minden év október elején jelentik be, naponta egyet – a fizikai, a kémiai, a fiziológiai&orvostudományi, az irodalmi és a béke Nobel-díj elnyerőjét, valamint a közgazdaságiét –, majd decemberben, egy szolid, visszafogott ünnepség keretein belül díjazzák őket, és egyúttal odalökik nekik azt a nyolcmilliócska svéd koronát is (kábé egymillió euró). Adódik a kérdés: miért nem szerveznek számukra is egy sokkal mediatizáltabb, sokkal csilivilibb, sokkal hangulatosabb ünnepséget? Egy olyan Oscar-díj-kiosztó gálához hasonlót. Ők talán nem érdemelnék meg?

De még mennyire, hogy megérdemelnék! Dolgoznak ők is olyan keményen egész évben, az év 365 napján, mint az Oscar-díjas színészek azon a néhány forgatási napon, akiknek az ülepét is fényesre nyalják, és akiknek több tíz fős stáb lesi minden szavát és teljesíti minden óhaját. (Az írókat kivéve, de az irodalmi Nobel-díj inkább afféle életműdíj.) Ha a tudományos kutatásokat végzők tevékenységét csak tized annyian segítenék, mint a színészek „munkáját”, már rég lenne időgépünk, hidegfúziós kaloriferünk, ellenszerünk a hülyeségre, és hétvégenként a Vénuszra járnánk napozni a Víkend helyett, ahol a 450 fokon három másodperc alatt gyönyörű csokibarnára sülhetnénk.

A következőképpen zajlana:

A gálaünnepséget a francia-svájci határon található Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) konferenciatermében tartanák, ahol már kora délutántól gyülekeznének a Nobel-díjra esélyes fizikusok, kémikusok, biológusok meg egyéb elit szakik, akik egyetemista rajongóikkal fotózkodnának a lebegő vörös szőnyegen, majd valamilyen futurisztikus zene és hatalmas ovációk kíséretében a híres divattervezők ruhakölteményeit viselő tudósok elfoglalnák helyeiket a teremben. Az eseményt, az Oscar-gálához hasonlóan, több száz televíziós csatorna sugározná az egész világon.

 

Az extravagáns show ceremóniamestere természetesen Stephen Hawking lenne, két okból is; egyrészt, mert ő az a tudós, akit még azok a taplók is ismernek, akik azt hiszik, hogy az őssejteket ősemberekből veszik ki; másrészt, sokkal viccesebb, mint az Oscar-díj-átadók eddigi műsorvezetői közül bárki – annak dacára, hogy évtizedek óta kerekesszékben csücsül, és „beszélni” is csak gép segítségével tud. Az egyes kategóriák díjazottainak megnevezése előtt rövid filmrészleteket vetítenének az illetők munkásságából, de hétköznapi, laza stílusban: ahogy éppen DNS-t szekvenálnak otthon, sárga mitokondriumos pongyolában, részecskét gyorsítanak sörözgetés közben, atommaghéjakat köpködve, vagy novellát írnak anyaszült meztelenül, egy fehérorosz wellness-központ szaunájában.

Aztán, az „And the Nobel goes to…” elhangzása után a szólított feldzsesszelne a színpadra, átvenné Hawking bátyótól az aranyozott Nobel-szobrot, félretolná az útból, és rövid beszédet tartana, ahogy a színészek az Oscaron. Köszönetet mondana, többek között, a szüleinek, hogy annak idején nem itták el a gyerekpénzt, hanem félretették az ő taníttatására; a laboránsnőnek, aki hajnalonként sztriptízzel akadályozta meg, hogy elaludjon a mikroszkópon; a takarítónőnek, aki ezt nem pletykálta el a feleségének satöbbi. Annak érdekében pedig, hogy az ünnepség ne legyen túl rövid, a mostani hat kategória mellé bevennének másokat is, így lenne Nobel-háborúdíj, metafizikai Nobel-díj, pszichológiai Nobel-díj, parapszichológiai Nobel-díj, filozófiai Nobel-díj, parafilozófiai Nobel-díj, gasztronómiai Nobel-díj, valamint életmű-Nobel díj is, amelyet azok kapnának meg, akik egész életüket a tudományos munkának szentelték, csak mindig olyan marhaságokat kutattak, hogy esélyük se volt normális Nobel-díjat kapni.

Az ünnepséget hajnalig tartó buli követné, ahol a friss Nobel-díjasok azokat szívatnák, akiket velük egy kategóriában jelöltek, de nem nyertek.

Hát nem volna érdekesebb?

Share Button
Ennyien olvasták: 796

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.