Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Anyátok tyúkja

Központ március 17, 2012 Vélemény

Anyátok tyúkja

Molnar TiborMinden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír: a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje-, mind zsírtartalmát tekintve. Jelentős mennyiségű A, B2, D és az E vitamin vagyon benne, valamint karotintartalma is magas. Igen, ő a tojás. Egy másik, egyáltalán nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy olcsó.

 

Pontosabban: olcsó volt mostanáig. Ugyanis uniós tyúkászok kikalkulálták, hogy tyúkanyóéknak csőrönként minimum másfél négyzetméteres élettér dukál, különben egymás tyúkszemére lépnek. A tyúkkéglik kibővítése természetesen pénzbe kerül; meg is drágult a tojat, kapásból a duplájára, s ez még csak a kezdet. Lassacskán jobban megéri Kindertojást venni hagyományos helyett, csakhogy azzal valahogy nem az igazi a ham and eggs, és a sárgáját is macerás megrágni. Esetleg helyettesíthetnénk strucctojással, ha egyszerűbben hozzá lehetne jutni, és nem igényelne másfél óra főzést, mert kinek van arra ideje, pláné reggel. A tojással párhuzamosan nyilván a csirkehús ára is nőtt, kisebb mértékben. De még ne örömködjünk, mert ha ezek a brüsszeli okostojások maholnap azt is kitalálják, hogy nem elég a megnövelt Lebensraum, hanem még társalgót, illetve kotyogót is köll építeni nekik, és mindenik jérce kloákáját automata dátumpecsételővel kötelesek ellátni a gazdák és farmtulajdonosok, akkor majd megnézhetjük magunkat (a tükörtojásban)!

Sebaj, legyinthetnek egyesek, eszünk majd több disznóhúst! Tényleg? Merthogy a röfik számára is kifundáltak disznójóléti intézkedéseket, de ki ám! Startból csak a pajták kivilágításával és levegőjük párásításával (nem vicc!) növelendő a kunkorifarkúak komfortérzete, bizonyára „a sötétben minden tehén fekete és minden malac fél” alapon. De mi lesz, ha majd azzal állnak elő: a sárdagonya egészségtelen és disznóhoz méltatlan, tessék tőzeges iszappakolással helyettesíteni! Vagy, eztán nem elég kábítópisztollyal pofándurrantani őket torkondöfés előtt, hanem kimúltuk után fel kell ravatalozni, és mindegyiküket külön lelki(disznó)pásztor vagy kondáspap köteles elparentálni! Ez majd úgy megdobja a disznóalkatrészek árát, hogy csak piros betűs ünnepnapokon fogunk flekkent sütni, vonalzóval centizzük ki a kolbászt, és darabszámra vásároljuk a töpörtyűt.

Azon se akadjon fenn senki, ha nemsokára dupla áron kínálják neki az ordát és juhsajtot a piacon, hiszen csak idő kérdése, mikor jut eszükbe: az akol nem jó így, ahogy most van, négyszögletesen – az egyenes vonalak, szögletes sarkok megakadályozzák az életenergia szabad áramlását, ami rontja a birkák közérzetét, haladéktalanul kegyeskedjenek a fengsuj útmutatásai szerint átalakítani őket. És az se mindegy, hogy észak-dél vagy kelet-nyugat irányú a racka vacka, és tessék szépen fel-fengsuj-térképezni a karámot, nehogy vízér legyen alatta, mert attól depisek lesznek a pörköltbevalók, bogos tejet adnak, és visszafele göndörödik a gyapjuk. A nyájőrző korcsok pedig azon nyomban lecserélendők skót vagy német juhászokra, ír szetterekre, argentin dogokra vagy japán palotapincsikre, mert ugyanbiza hogy néz az ki, ha az EU-s juh-assistent managerek nem ugatnak egyetlen idegen nyelven se?

Marhák. Nos, hozzájuk barompszichológust kell majd hívni, akik felkészítik őket lelkileg a mészárosbárddal való találkozásra, vagy a vágóhidakat tehén-vidámparkoknak fogják álcázni, nehogy beparázzon az a szerencsétlen, és még letaglózás előtt elveszítse a fejét.

Summa summarum (meg egy fél deci rum): úgy hiányoznak nekünk ezek az idióta uniós szabályozások, mint Markóéknak az ellenzék, Obamának a szoláriumbérlet, vagy falusi budinak a toalettkacsa!

Share Button
Ennyien olvasták: 510

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.