Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Apró lépések  

Szentgyörgyi László február 28, 2020 Vélemény

CSAK ÚGY MONDOM 

Szívemnek kedves igazán az a változat lett volna, hogy az eredetit parafrazálva: kis lépés az RMDSZ, nagy lépés a vásárhelyi magyarság számára. Mindezt annak kapcsán mondom/írom, hogy a múlt szerdán az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsa, csütörtökön pedig a Szövetségi Állandó Tanács is jóváhagyta Soós Zoltán függetlenként történő indulását. „Azért döntöttünk így, mert az a célunk, hogy Soós Zoltán nyerjen, és ehhez minél szélesebb körű támogatásra van szükség a politikai erők, a civil szervezetek és nem utolsósorban a szavazók részéről” – közölte Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, egyben a marosvásárhelyi szervezet mindenható irányítója.

Mit mondjak? Péter Ferenc fején találta a szöget. Igaz, amit állított – azaz, hogy a győzelemhez a magyar politikai erők, a civil szervezetek és nem utolsósorban a szavazók egyöntetű támogatására lenne szükség –, azt hiszem, minden józanul gondolkodó ember számára evidencia. Legalábbis annak kellene lennie. Elegendő, ha a város lakosságának jelenlegi etnikai arányaira gondolunk. Már korábban is leírtam, újra megteszem: mielőtt belevágnánk, ajánlatos lenne – éppen az említett etnikai korlátok miatt – józanul felmérni az esélyeket, s nem a valóságot figyelembe nem vevő, túlzott elvárásokat támasztani magunk elé. Figyelem: ez nem azonos a merjünk kicsik lenni hamis politikai parancsával! Csak így lehetséges, hogy egy újabb kudarc esetén is felemelt fejjel folytathassuk, s ne uralkodjon el a vásárhelyieken újra a világvége hangulat, mint annak idején az 1990-es fekete március, majd Fodor Imre 2000-es választási veresége után.

Hogy a szavazók támogatása még szélesebb körű legyen, szerintem fontos lenne egyetlen önkormányzati képviselői jelöltlista indítása is. Az Erdélyi Magyar Szövetség tagpártjainak támogatottsága nem akkora, érdekérvényesítő ereje nem annyira erős, hogy az RMDSZ-nek tartania kellene tőlük, ezért igencsak kedvező olvasata lenne egy nagyvonalú gesztusnak, amely által bejutó helyeket biztosítana a közös jelöltlistán nekik. Különösen, hogy a jelenlegi képviselőcsoportjaik tagjai – sem a megyei, sem a vásárhelyi – nem kifejezetten elkötelezettségükről, szakmai hozzáértésükről váltak ismertté. Jeleznék ezáltal azt is, hogy komolyan gondolják az együttműködést, az összefogást. Amire, mindenikünk tudja, igencsak szükség lenne. Mert legyünk őszinték: magyar ügyekben magunkon kívül senkire sem számíthatunk. Legfennebb – többnyire elvtelen – politikai alkuk következményeként.

Share Button
Ennyien olvasták: 566

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.