Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Az egyik kutya, a másik eb 

Szentgyörgyi László október 21, 2019 Vélemény

CSAK ÚGY MONDOM

Úgy fest, hiába kérte fel kormányalakításra Ludovic Orbant az államfő, a jelek szerint igen kevés az esélye annak, hogy a liberálisok elnöke megszerezze a szükséges parlamenti támogatást kormánya – a Iohannis kormánya! – beiktatásához. A nyugat, főleg a brüsszeli körök feltétlen támogatását élvező ellenzéknek eddig futotta a lendületből, az elszántságból. Újfent beigazolódott, hogy rombolni könnyebb, mint építkezni. Még akkor is így van ez, ha ez esetben „csak” politikáról beszélünk. A Brüsszel által ajnározott román politikai erőknek sehogy sem sikerül egyről kettőre jutniuk. A magát szocialistának nevező párt kormányát sikerült ugyan megbuktatniuk, de újat állítani helyébe már alig. Úgy alakult a helyzet, hogy a megbuktatott PSD szavazatai szükségesek ahhoz, hogy a menesztett szoci kormány helyére mást ültessenek. Hogy mást ne mondjak: a vesébe látó Caragiale tollára illő a helyzet.

Mindenestre a PSD képviselői, szenátorai – legalábbis elnöke, Viorica Dancila erről a szándékukról tájékoztatta a sajtót – távol maradnak a kormány megerősítését célzó parlamenti szavazástól. A legelszántabb kormánybuktatók egyike, az USR–PLUS pedig bejelentette, hogy előrehozott választásokat szeretne, ezért nem támogatja a liberálisok kormányalakítási próbálkozását. Ami azt jelentheti, hogy nem jön össze a beiktatáshoz szükséges voksok száma, de még a döntéshez szükséges minimális jelenlét, azaz a kvórum sem. Ez aztán az alkotmányjogászok kedvére való téma! Napestig vitatható, hogy ez majd mit jelenthet: hogy elvetették az első javaslatot, vagy éppen nem volt határozatképes a „tisztelt ház”. Következésképpen gyakorlatilag, ha nem is állandósul, de jelentősen elhúzódik a kormányválság. Amiből egyeseknek – úgy politikailag persze – előnyük származhat, másoknak viszont hátrányuk.

Lássuk, hogyan viselkedik e zavaros időkben, milyen követeléseket fogalmaz meg a kormány támogatásáért cserébe az RMDSZ. Legfőbb feltételük állítólag, hogy a PNL-kormány ne módosítsa a helyi önkormányzati választásokat szabályozó törvényt, azaz ne állítsák vissza a kétfordulós polgármester-választást. Ami viszont az USR legfőbb törekvése. Ezek szerint vagy az egyiknek enged a PNL, vagy a másiknak. Azért azt érdemes lenne tisztázni, hogy az RMDSZ politikusainak vagy a magyar választópolgároknak az érdekeit szolgálja mindez… Mert ugye sem az autonóma ügye, sem a marosvásárhelyi orvosi egyetem helyzetének tisztázása nem szerepel a követelések között. Ami elgondolkoztató.

Mindez azt bizonyítja, hogy a most kormányzásra törő erők semmivel sem alkalmasabbak – mármint az ország vezetésére – az éppen a kormányrúdtól eltávolítottaknál. Az egyik kutya, a másik eb.

Share Button
Ennyien olvasták: 579

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.