Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Az élet megy tovább!

Központ szeptember 8, 2011 Vélemény

Az élet megy tovább!Ferenc_Zsombor

Hiába fejlődtek oly rohamosan az utóbbi évtizedek multimédiás és kommunikációs eszközei, az erdélyi magyarság – környezetének fejlődését meghazudtolva – úgy tűnik, hogy „sikeresen” ellenszegült valamennyi modernizációs hullámnak. Természetesen, a konzervativizmusból is számos előnyünk származhat, és akár a megmaradásunknak is ez lehet a záloga, de mégis, érdemes lenne a létünkkel kapcsolatos tévhiteket szétoszlatni, és egy modern gondolkodást meghonosítani a közösségünkben.

A kisebbségi lét nem kell feltétlenül a fogyatékosságot hordozza magában. Attól, hogy valaki más nyelvet beszél mint a többség, vagy másféle elveket vall, még teljes értékű ember, normálisan lehet vele kommunikálni vagy akár kritikával illetni őt. Rossz beidegződés, hogy valakit csak abból az egy okból kifolyólag kellene a kritikától megóvni, hogy kisebbségi. Nagyon fontos minden közösség számára az építő jellegű, kívülről vagy belülről jövő kritika, és nem szabad „elvből” elvetni azokat.

A politikai érdekképviseletünk is egy versenyhelyzetből kellene kialakuljon, nem pedig az egység leple alatt ránk sózott kényszerhelyzetből. Vannak komoly érvek, amelyek azt diktálnák, hogy amennyiben parlamenti képviseletet szeretnénk magunknak, az erdélyi magyar pártok egy nagy közös szervezetbe kellene tömörüljenek. Ez a nagy vágy azonban sokakat elvakít, egyeseket zsarolásra, másokat pedig diktatórikus megnyilvánulásokra kényszerít. Valóban fontos a parlamenti és a kormányzati jelenlét, de illene megnyugtatni mindenkit, hogy van élet a hatalmi szférán kívül is. Mi pedig nem a mindenkori hatalommal való lepaktálással, hanem következetességgel, becsületességgel és kitartó munkával tudunk eredményeket elérni.

Egy másik, a városunkat jellemző tévhit a polgármester-választással kapcsolatos. Fölösleges állandóan ellenségképekkel riogatni a magyar választókat, mintha a román polgármester újraválasztása egy világraszóló katasztrófát jelentene. A demokráciát azért találták ki, hogy a hatalomgyakorlás során kialakult oligarchikus rendszereket időnként lecseréljék, a mi városunk pedig az utóbbi választások során nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. De innen még nagyon nagy a távolság egy letargikus hangulat eluralkodásáig. Az élet így is, úgy is kell menjen tovább!

Az erdélyi magyarság egyik legfontosabb problémája a magyar nyelven való tanulás és a román nyelv elsajátítása körüli nehézségek. Pedig mi történne, ha nagyobb hangsúlyt fektetnénk a valódi hasznot hozó angol, német, spanyol vagy francia nyelvtudásra? Mi lenne, ha ezen a kis akadályon, a „két anyanyelvünk” elsajátításán túlmenően, a fiatalok eredményességére, a modern világba való beilleszkedésére fordítanánk nagyobb figyelmet? Ha a passzív sikerek – szobrok, táblák, rendezvények – mellett a gazdaság élénkítésére is jutna végre idő, energia és pénz? Nem a mában kellene gondolkodni, hanem a jövőben, mi lesz itt tíz-húsz év múlva, hol lesz az erdélyi magyarság, hol lesz a mi közösségünk?

 

Share Button
Ennyien olvasták: 822

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.