Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Az érem másik oldala

Központ október 10, 2016 Vélemény

A múlt vasárnap lezajlott népszavazás – amint azt előre jól lehetett látni – igencsak felkavarta a kedélyeket. Nem véletlenül, hiszen a „migránskérdés” több mint egy éve terítéken van, és bőségesen szolgáltat témát a médiának és a médiafogyasztóknak egyaránt. Azt is mondhatnánk, egy nap sem telik el anélkül, hogy akár a bal-, akár a jobboldali sajtó ne érintené az ezzel kapcsolatos eseményeket.

Ez önmagában nem is volna baj, hisz a sajtó dolga, hogy tudósítson, és lehetőleg az igazat írja, bár az igazság – ha van ilyen – sokak szerint viszonylagos. Csakhogy ennek a viszonylagosságnak a leple alatt sok minden megfér, és egyre gyakrabban megtörténik, hogy a fősodorhoz tartozó véleményformálók úgyszólván minden témát megpróbálnak relativizálni. A részletekbe nincs kedvem belemenni, ezt az elemzők naponta megteszik, és mégsem haladunk előre. Arról azonban nem kellene megfeledkeznünk, hogy a társadalmi súlyú ügyeket relativizáló, bagatellizáló, fontosságukat kétségbe vonó egyének csak tetézik a bajt, mert a szőnyeg alá söpört gondok egyszer majd, évek múltán előjönnek, akár a csontváz a szekrényből, és ez mindenkinek problémákat okoz majd, attól függetlenül, hogy melyik táborba tartozik.

A népszavazás fontosságát bagatellizálóknak nagy örömére nem teljesült az érvényességi kitétel, ugyanis az előírt 50 százalék+1 személy helyett a részvételi arány mintegy 43,3 százalékos volt. Közjogi értelemben ez azt jelenti, hogy a szavazás érvénytelen. Az úgynevezett ellenzékiek, Brüsszellel egyetemben, boldogan csettinthetnek, és – amint a médiában több helyen ki is fejtették – elmondhatják, hogy „a lakosságot nem sikerült félrevezetni.” Igen ám, de ha valaki a problémát a másik oldaláról nézi, azt látja, hogy csaknem 3,3 millió lakos vette a fáradságot, hogy nemzete további sorsáról döntsön, és ugye, az érvényes  szavazattal rendelkezők mintegy 98 százaléka nemmel szavazott e fontos kérdésben. Több mint három millió állampolgárt azért mégsem lehet lenullázni, még akkor sem, ha nem értünk velük egyet. A nemek aránya pedig mindennél többet mond. Talán egyszer mindenki megérti, hogy léteznek olyan kérdések, amelyek jelentősebbek a pártpolitikai elveknél…

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 651

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.