Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Bárki lehet RMDSZ-es képviselő- vagy szenátorjelölt!

Molnár Tibor augusztus 11, 2016 Vélemény

Egy hónap áll azon RMDSZ-tagok rendelkezésére, akik képviselők vagy szenátorok szeretnének lenni, hogy benyújtsák jelentkezési iratcsomójukat, miután a Területi Állandó Tanács (TÁT) a múlt héten elfogadta a jelöltállításra vonatkozó ütemtervet, és kijelölte az időpontokat. A jelölési iratokat szeptember 12-ig fogadják, a rangsoroló ülés szeptember 19-én lesz. Utóbbit a megyei Területi Képviselő Tanács (TKT) tagjai, a Szövetség színeiben mandátumot nyert polgármesterek és alpolgármesterek, a megyei RMDSZ kerületi szervezeteinek elnökei, a marosvásárhelyi RMDSZ körzeti elnökei, valamint a megyei és marosvásárhelyi önkormányzati képviselői alkotják, illetve a Nőszervezet és az Ifjúsági Egyeztető Tanács további öt-öt képviselője.

Pontosítás: akárki azért mégse lehet képviselő- vagy szenátorjelölt, amint a fentiekből is látszik, hiszen RMDSZ-tag kell legyen, ami logikus is. Az nem derül ki, hogy mióta, de elég nagy pofátlanság lenne úgy beállítani az RMDSZ-hez a jelentkezési iratcsomóval, hogy: „szeretnék RMDSZ-es képviselőjelölt/szenátorjelölt lenni, ja, és egyúttal beiratkozni az RMDSZ-be”. Illetve, akadnak további feltételek is: az SZKT szabályzatának értelmében ama RMDSZ-tag lehet jelölt, akit a tisztségre az illető megye területén működő valamely helyi szervezet, a platformok, a Magyar Ifjúsági Értekezlet megyei szervezete, az RMDSZ Nőszervezetének megyei testülete vagy valamely társult szervezet jelöl.

Ugyanakkor, ha olyan pechesek vagyunk, hogy a felsorolt testületek közül egyik se áll mellénk/mögénk, még akkor sincs minden veszve: ez esetben a TÁT határozatának megfelelően a jelölési pályázatunkhoz mellékelünk 1500 támogató aláírást, és meg vagyunk élve. (Arra nem térnek ki, hogy a támogató nénik-bácsik is RMDSZ-tagok kell-e legyenek, ezért ezt jobb előre tisztázni, nehogy egy ilyen apróságon csússzunk el.) Továbbá, a szabályzat előírja azt is, hogy egy személy csak egy tisztségre pályázhat, vagyis nem indulhat szimultán képviselő- és szenátorjelöltként is. Ez egy igen fontos amendamentum, különben sokan dupla jelöltként indulnának, biztos, ami biztos alapon. De utóvégre miért ne lehetne egy személy képviselő és szenátor is egyszerre? Annyi érdeket simán tudna képviselni egy olyan illető, aki tényleg érdekképviselni menne Bukarestbe, egyedül, amennyit eddig egy találomra kiválasztott RMDSZ-es képviselő és szenátor képviselt, együtt.

A rangsoroló ülés előtt máris tudni, kik azok, akik mindenképp szeretnének felkerülni a listára, mivelhogy már be is jelentették indulhatnékjukat: a megyeitanácsos-nőszervezetes Csép Andrea, a megyeitanácselnök-jobbkéz Kozma Mónika, valamint Vass Levente. Persze, tudjuk, az ácsing még édeskevés; például Vass Levente 2012-ben polgármesterjelölt szeretett volna lenni, azaz szinte lett is, csak az utolsó pillanatban félrepöckölték. Okosan, jogosan.

Közben Hamar Alpár Benjámin, a December 21. Marosvásárhely Mártírváros szervezet elnöke is bejelentette, hogy megpályázza a Maros megyét megillető parlamenti képviselői helyek egyikét, a marosszentkirályi RMDSZ támogatásával. „Azért vállalom el a megmérettetést, mert barátaim, ismerőseim bíztattak, s mert úgy érzem, hogy tenni tudok még a magyarságért” – mondta. Továbbá, Balogh József extanácsos is kamingautolt fészbukján a minap, hogy szenátori(!) mandátumához kér politikai támogatást. „Kérjetek és adatik néktek”. Vagy nem.

A Maros megyeieket három képviselői és egy szenátori hely illeti meg. Helyesbítés: a Maros megyeieket egyelőre három képviselői hely illeti meg – jelentkezési szempontból. Mert amíg Markó Béla nem jelenti be, hogy nem pályázza meg, kitudjahányadjára, a szenátori széket, addig kár is jelentkezni szenátorjelöltnek; félre van téve neki ama hely, mint az alimentárában anno a milicistafeleségnek a húsz deka szalámi.

Tehát, „kedves marosvásárhelyiek”, csolánra fel!

Share Button
Ennyien olvasták: 1125

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.