Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Benevezés után, start előtt

Központ szeptember 25, 2014 Vélemény

MORGÓ

 

Benevezés után, start előtt

Tegnapelőtt, szeptember 23-án éjfélkor lejárt a nevezések határideje, összesen 14-en adták le a novemberi államelnök-választásokon való induláshoz szükséges támogatói aláírásokat. Jelenleg az óvások elbírálása, az aláírások hitelességének vizsgálata van folyamatban. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy mind a 14-en ott lesznek a november 2-ai első fordulóban.

A jelöltek névsorát átfutva már első látásra is világos, azok három csoportba sorolhatók: az esélyesekre, a tartalékokra és a futottak még kategóriájához tartozókra.

Egyértelmű, hogy a posztkommunista utódpárt jelöltje, a jelenlegi kormányfő az első forduló legesélyesebbje. Állításom alátámasztásaként elég, ha csak a PSD szervezettségére, beágyazottságára, állandó szavazóinak, mozgósítható támogatóinak tömegére utalok. Szinte biztos, hogy ő lesz a második, döntő menet egyik résztvevője. Feltéve, ha nem kényszerül visszalépni, mert a Băsescu által elindított ügynök-ügy – szerintem ebbe illeszkedik a Turcescu-vallomás is – célkeresztjében jól láthatóan Victor Ponta áll. Az államelnöknek a sajtó nyilvánossága előtt elejtett félszavai egyértelműen erre utalnak.

A másik oldalon az a tét, hogy ki lesz Ponta ellenfele. Ez idő szerint több jelölt is arra számít, hogy bejuthat a második fordulóba. A legesélyesebbnek a keresztény-liberálisok, azaz a PNL-PDL közös jelöltje, Klaus Iohannis tűnik. Feltéve, ha elindulhat. Egyáltalán nem véletlen, hogy a PSD megsürgette összeférhetetlenségi perének lezárását. Igaz ugyan, hogy alapfokon elutasították a vádat, de ki tudja… Ha sikerül elgáncsolni a nagyszebeni polgármestert, akkor a Băsescu-kedvenc Elena Udrea lehet a befutó.

Van egy jelölt, aki a korábban említett három csoport egyikébe sem tartozik: az egykori liberális pártvezér, ex-kormányfő Călin Popescu-Tăriceanu. Őt azért indították a pészédések, pártot is abból a célból gründoltak neki, hogy lehetőleg a liberálisoktól vonjon el voksokat, a vetélytárs esélyeit gyengítse.

A tartalékok közé sorolandó Monica Macovei, a román igazságszolgáltatás képzelt nagyasszonya, megreformálója. Rá Iohannis kibuktatása esetén számítana az úgynevezett keresztény-liberális oldal.

Az utolsó pillanatban felbukkant Teodor Meleşcanu – tegnap még kémfőnök, ma már államelnök-jelölt – igazi sötét lónak számít. Politikusi életútja, karrierdiplomata, illetve titkosszolgálati múltja alapján igazán nem vádolható valamiféle pártszimpátiával. Pontáék tekinthetik ugyan saját emberüknek, de akár a Băsescu-féle elképzelésekbe, forgatókönyvbe is könnyen beilleszthető. Azt suttogják, hogy a kényszerből, illetve külső sugallatra egymással kiegyező két oldal – miután Ponta és Iohannis indulását kölcsönösen megakadályozták – átmeneti időre – 2016-ig – neki szavazna bizalmat, aztán újra négyévenként, a parlamenti választásokkal egyidőben választanának államelnököt. Hát ez tűnik a legmerészebb forgatókönyvnek, de Romániában élünk, ahol köztudottan minden lehetséges. Sőt, annak az ellenkezője is.

A többiek – szám szerint nyolcan – az esélytelenek, a futottak még kategóriájába tartoznak. Beleértve a két magyar jelöltet is. Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt választásokon való részvételének egyetlen haszna: az erdélyi magyar politikai pártok közötti erőviszonyok várt tisztázása.

Share Button
Ennyien olvasták: 592

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.