Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Calais is megér öt percet?!

Központ szeptember 29, 2016 Vélemény

A média ezidáig számos alkalommal tudósított a Calais környékén uralkodó, már-már tarthatatlan állapotokról. Senki előtt sem titok, hogy a migránsok által hosszú hónapokkal ezelőtt felállított sátortábor időközben tízezres létszámúra duzzadt, és az ott tapasztalható légkör enyhén szólva feszült. Olyannyira, hogy a napi rendszerességgel zajló rendbontásokat a francia rendőrség is nehezen kezeli. A sokak által dzsungelnek nevezett táborban a dzsungel törvényei uralkodnak, ugyanis a Franciaországból az Egyesült Királyságba átjutni szándékozók a „nyomásgyakorlás” és az illegalitás minden formáját bevetik céljaik érdekében. Ezáltal a kamionsofőrök számára szinte lehetetlenné válik, hogy munkájukat becsületesen elvégezzék, nem beszélve biztonságuk törékeny voltáról. Az autópálya mellett százával megjelenő egyének valósággal rettegésben tartják a sofőröket, nemegyszer kiugorva a kamionok elé, hogy megállásra késztessék azokat. Máskor pedig botokkal fenyegetőznek, vagy köveket hajítanak a teherkocsikra. Amíg a kamionok a vámvizsgálat miatt hosszú sorokban vesztegelnek, addig a migránsok minden eszközzel megpróbálnak bejutni a teherkocsik rakterébe, ha pedig ez nem sikerül, nemegyszer megfenyegetik a sofőröket, gyakran összetűzésbe keveredve velük.  Ilyen körülmények között sejteni lehetett, hogy az események egyre jobban elfajulnak, és tragikus fordulatot is vehetnek.

A múlt héten sajnos épp egy magyar vonatkozású esemény rázta meg a közvéleményt (bár ez nem éppen Calais-ban, hanem megy másik településen történt): Bárándy Attila kamionsofőrt bestiális módon bántalmazták. A gépkocsivezető egy parkolóban a gépkocsifülkében aludt, és egyszer csak arra ébredt, hogy a kamion erre-arra billeg. Rögtön hátrament megnézni, mi történik, és megpróbálta leparancsolni a kocsiról a törvénytelenül behatolókat. A szóban forgó egyének nekiestek a sofőrnek, és kegyetlenül bántalmazták, ütötték, amivel érték, fogát kiverték, eltörték az arccsontját, komoly sérüléseket és lelki sebeket okozva. Az incidenst látván, egy francia sofőr értesítette a rendőrséget és a mentőket, hogy az áldozat mielőbb kórházi ellátásban részesülhessen (a francia hatóságok gyorsak és szolgálatkészek voltak). Bárándy Attila a tévének adott interjúban azt nyilatkozta, hogy komoly lelki traumát is szenvedett, és nehéz lesz visszatérnie a régi kerékvágásba. Ami ugye érthető… Hogyan fogja ezt feldolgozni, és családja megélhetését biztosítani? Ki fogja őt mindezekért kárpótolni?

Gondolom, a választ erre önök is tudják. És most jön a hab a tortán: a hatóságok Calais-nál már építik a falat, hogy a migránsok ne tudják könnyen megközelíteni az autópályát. Arról viszont egy szó sem esik, hogy mi lesz a Dzsungellel. Bár az is meglehet, hogy nem értem a magasabb összefüggéseket…

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 759

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.