Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Delfintelligencia

Központ március 2, 2012 Vélemény

Molnar TiborDelfintelligencia

Van egy javaslatom: hanyagoljuk egy szusszanásnyit a politikát, a politikusokat, a kettes iskola és a polgármester-jelöltség körüli hercehurcát meg a közéleti tohuvabohut, úgyis hamarosan beindul a kampány-gőzhenger, és a fülünkön fog kijönni az egész (sokaknak már most tele van a fentiekkel egy másik páros szervük), inkább természettudomány(talan)oskodjunk egy cseppet. Akkor hát lássuk a… delfint!

Robert Merle Állati elmék című regényében egy intelligens delfinpár megtanul beszélni, sőt, olvasni is, amiből aztán mindenféle bonyodalmak származnak; részletesebb recenzióra itt nincs mód. Viszont amiről az alábbiakban értekezünk, az nem az írói fantázia produktuma, és nem is egy humorista agyszüleménye, még ha olybá is tűnhet…

Magas intelligenciájuk miatt az emberekhez hasonló módon kellene kezelni a delfineket, és ennek megfelelő jogokat kéne biztosítani számukra – állatják, izé, állítják a szakemberek. Szerintük delfin pajtásék sajátos kultúrákkal, társadalmakkal, személyiséggel, illetve összetettséggel bírnak, és vízi vidámparkokban való elszigetelésük erkölcsileg elítélendő, mivel életmódjuk az emberéhez képest nagyobb mértékben társadalmilag vezérelt. Kutatók egy csoportja a közelmúltban fektette le a cetféléket megillető jogok nyilatkozatát egy helsinki konferencián. Bizonyára hamarosan egyre-másra jelennek majd meg világszerte a delfinjogi szervezetek, Smaranda asszonyék pedig átkeresztelik a szervezetüket Pro Európa és Óceánia Ligává.

A delfinek agyát vizsgáló tanulmányok szerint ezek a halszerű emlősök jóval intelligensebbek a csimpánzoknál, és az emberhez hasonló módon kommunikálnak egymással. Felismerik magukat a tükörben (ami, lássuk be, nem semmi, hiszen jobban hasonlítanak egymásra, mint az egypetéjű kínai ikrek), képesek új viselkedési formákat tanítani és eltanulni egymástól, illetve saját jövőképpel rendelkeznek (mi leszel, ha nagy leszel? – kérdik a delfinpurdét a delfinoviban, mire ő így felel: még nem döntöttem el, de asszem… nagy delfin). És másik két tulajdonságuk alapján is simán tekinthetjük őket közeli rokonnak: szeretnek játszani, valamint néha megölik egymást. Ez utóbbi előfordul ugyan más ragadozóknál is, például a nagymacskák többsége unzsenírt megreggelizi a saját kölykét, ha éppen nincs ándungja gazellászni vagy zebrászni, viszont felnőtt kollégának soha nem harapják át a torkát csak úgy l’art pour l’art, legfeljebb a falkaigazgatói poszt miatt A delfin igen.

De mi van akkor, ha tényleg intelligensek? Sőt! Mi van akkor, ha sikerül megalkotni az ember-delfin tolmácsgépet (egyébként már dolgoznak rajta), és kiderül, hogy még nálunk is intelligensebbek? Mi van akkor, ha mindössze azért nem ők lettek az uralkodó faj a Földön, mert a teremtő csúnyán kibabrált velük: uszonyokat kaptak végtagok helyett, és vízben kénytelenek élni? Mi van akkor, ha jobban lenéznek bennünket, mint Markó Béla az EMNP nyikhaj politikuspalántáit? Az az állandó, öntelt, kaján vigyor a pofájukon nem lehet véletlen. Mi van akkor, ha majd blazírt nagyképűséggel közlik velünk: danke schön, de mi nem kérünk tőletek jogokat meg egyenrangú bánásmódot, csökevényes agyú, degenerált banda, nehogy már a ketrec rázza a majmot! Az lesz ám az orbitális lebőgés, az összes pörölycápa, tengeri sügér, szardínia és medúza rajtunk fog röhögni! Hát hiányzik ez nekünk?

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Még az se kizárt, hogy vagy kétszáz év múlva jót derül eme cikken egy delfinapuka, majd fogja az asszonyt és a kicsiket, hívnak egy hidrotaxit, és ellátogatnak egy emberáriumba…

Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.