Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Doktorok

Központ január 20, 2012 Vélemény

LaciDoktorok

Az elmúlt hét zaklatott eseményeit, történéseit számba véve, azt kell mondanunk: ezúttal nem a politikusoké, hanem az orvosoké volt a főszerep. Kezdődött a Rohammentő-szolgálat (SMURD) felállítójának, dr. Raed Arafatnak a közvitára bocsátott egészségügyi kerettörvény elleni karakán kiállásával.

 

A jogszabály kidolgozóival, különösen az azt támogató Traian Basescu államelnökkel vitába szálló Arafat végül lemondott a kormányban betöltött tisztségéről – azóta az államfő állítólagos személyes kérésére visszatért (szerk. megj.) –, de az utca nyomására a kormány végül kénytelen volt visszavonni a komoly indulatokat kiváltó törvénytervezetet. Az említett lemondást, majd a hatalom meghátrálását követő napok történései már nem Arafatról és nem a SMURD-ról szólnak. Annál inkább a válsággal kéz a kézben járó megszorító intézkedések által kiváltott általános elégedetlenség, a felhalmozott társadalmi feszültségek és indulatok sok esetben szándékosan kiprovokált agresszív tettlegességbe hajló levezetéséről.   

Ha Arafat játszta a pozitív szerepet, akkor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem plágiummal vádolt rektora, Constantin Copotoiu és rektorhelyettese, Brânzaniuc (Antal) Klára a negatívat. Az esetet a jelenleg Svájcban dolgozó tudományos kutató, Hantz Péter tárta fel, s állítása szerint a plágium gyanúját a tanulmányok eredeti szerzői levélben is megerősítették. A lopással vádolt Copotoiu magyarázkodásba kezdett: állítása szerint a kifogásolt dolgozat szerzője úgy tüntette fel az ő és a rektorhelyettes nevét, hogy előzetesen nem egyeztetett velük. Ők csak a megjelenés után szereztek tudomást a dolgozatról. Tavaly augusztusban az egyetem etikai bizottságához fordultak, amely az eset kivizsgálása után megállapította a plágiumot, az elkövető pedig nyilatkozatban ismerte el, hogy nem egyeztetett a társszerzőségről a rektorral és a rektorhelyettessel. Hát valami nagyon sántít a magyarázatban, különös tekintettel, hogy a plágiummal vádoltak tudomása, beleegyezése nélkül egyetlen írás sem jelenhet meg a MOGYE szóban forgó kiadványában. Ezek után szinte kötelező kimondanom: ha egy egyetemi oktatóval kapcsolatosan, főleg, ha vezető tisztséget is betölt az illető, egyáltalán felmerülhetnek hasonló feltételezések, akkor nagy baj van. Innen már csak egyetlen lépés, és kimondható: fejétől bűzlik a hal.

A másik orvos, akinek kapcsán szintén felborzolódtak a kedélyek, nem más, mint Vass Levente. Igen, az RMDSZ és a Tőkés-párt közös polgármester-jelöltje. Egy, a vásárhelyi szerkesztőségekbe eljuttatott levélben megfogalmazottak szerint Vass doktor hivatali összeférhetetlenség állapotában leledzik, hisz egyidőben tölti be az egészségügyi miniszter tanácsosi, illetve a Maros Megyei Kórház vezetőtanácsának elnöki tisztségét, mindkét helyről teljes fizetést vesz, illetve vett fel. A levélíró azt is kifogásolja, hogy Vass doktor nem volt jogosult a főorvosi titulusra, hisz annak ellenére, hogy 2006-ban végzett, mindössze öt hónapot dolgozott urológus szakorvosként. Mindemellett Vass az egyetemen is tanít. Magyarán: egy fenékkel három lovat is megül, mit megül, vágtat rajtuk a vásárhelyi polgármesteri szék felé. Vagy legalábbis úgy hiszi.


Share Button
Ennyien olvasták: 728

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.