Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Dragnea és Gábor Zsazsa

Szentgyörgyi László december 21, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A választások másnapjától kezdődően mintha csak egyetlen kérdés érdekelné a közvéleményt – a médiát, azaz a hírszerkesztőket, műsorvezetőket, illetve illetékeskedő meghívottjaikat –: lesz-e, lehet-e miniszterelnök a győztes párt elnöke, Liviu Dragnea?

Amint felvetődött, hogy kinevezésének lehetnek törvényes akadályai, naponta, sőt óránként jelentek meg az újabb és újabb hírek, híresztelések arról, hogyan próbál keresztbe tenni Iohannis a PSD kormányalakítási próbálkozásainak. A nézettséget hajszoló műsorkészítőknek szokás szerint teljesen mindegy, van-e valóságalapja állításaiknak, feltételezéseiknek, szinte óránként jelentkeznek bombasztikus híreikkel, amelyek egymásnak gyökeresen ellentmondva próbálják képernyőhöz láncolni a hírfogyasztókat. Annyi változatot végigzongoráztak már a kormányalakítás témájában, hogy mára ember legyen, aki eligazodni képes a témában. Az biztos: annyit és annyiszor szerepelt a képernyőkön Dragnea, hogy a napokban 99 évesen elhunyt egykori hollywoodi sztár, Gábor Zsazsa is megirigyelhette volna. A magyar származású dívától való a mondás, miszerint mindegy, milyen összefüggésben, csak beszéljen a média az emberről. Hát ha ezt akarta Dragnea, elérte: sztár, mondhatni, celeb lett belőle. Hogy a politikában való boldoguláshoz ez elegendő-e, az egyelőre nem tudható.

A mostani helyzet félreérthetetlen, a választás egyértelmű győzteseként – ha sikerül koalíciós társat találnia, és miért ne sikerülne: az RMDSZ-re például mindig lehet számítani – a PSD-nek kell kormányt alakítania. Az eredmények alapján nem is lehetne ez másként. Minden ettől eltérő lehetőség, alternatíva emlegetése nem más, mint fölösleges szószaporítás. Bár a tény, hogy magukat komolynak tartó politikusok, elemzők egyáltalán kommentálni hajlandók ezeket, sok mindenről árulkodik. A román politikus – beleértve az RMDSZ-est is – legendás állhatatlanságán túl, elsősorban arról, hogy Románia bizony a korlátlan lehetőségek országa, ahol minden, és annak az ellenkezője is megtörténhet.

Most, amikor e sorokat írom, biztosra vehető, hogy az RMDSZ nem lesz része a kormánykoalíciónak. Pedig nagyon szerettek volna kormányozni, már a választások éjszakáján felajánlkoztak a PSD-nek. Marad egyelőre a kormány parlamenti támogatására vonatkozó egyezség lehetősége. Ez a lehető legkedvezőbb esély arra, hogy elkerüljék azt a tudathasadásos helyzetet, hogy a „szövetség” politikusainak kormánytagként részt kelljen venniük a két év múlva esedékes centenáriumi ünnepségeken. Miközben új patrónusuk, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is elmondta, magyar embernek nincs mit ünnepelni akkor, a magyar külügyminiszter egyenesen megtiltotta a diplomáciai testület tagjainak a december 1-jei ünnepi rendezvényeken való részvételt.

A címbéli kérdéshez visszakanyarodva, úgy tűnik, Dragnea lekörözte –tájainkon mindenképp – a botrányhősként is elhíresült Gábor Zsazsát. A kérdés azonban marad: celebként vagy politikusként számít-e babérokra a PSD jelenlegi elnöke?

Share Button
Ennyien olvasták: 849

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.