Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Ébresztő!

Központ szeptember 18, 2014 Vélemény

A párt (még mindig) létezik. Van alapszabályzata, jelvénye, honlapja. Vannak területi szervezetei, helyi vezetői és elnökségi tagjai. Rendelkezik személyzettel, irodákkal, infra­struktúrával. Sőt, még egy elnökjelölttel is büszkélkedhet. Ennek ellenére Csipkerózsika-álmát alussza. Pedig nagy szükség lenne a jelenlétére egy eredményesebb alternatíva felkínálásához, valamint a kormányzó párt munkájának a számonkéréséhez. A sikereik sorában megemlíthetjük a városnapok megszervezését, az autonómia-karavánt és még néhány politikai kezdeményezésüket, de összességében csak hiányolni lehet egy ellenzéki alakulattól elvárható határozott fellépések sorát.

FerenczZsombor

A kormány oldalán álló politikusok célja egyértelmű: rózsaszínű képet alkotni a saját nevükkel is fémjelzett Ponta-kabinetről. Ebben a helyzetben nagy szükség volna olyan ellenzéki gazdasági és kisebbségpolitikai szakértői csoportokra, amelyek arról tájékoztatnak, hogy milyen gyakorlati haszonnal járt a magyar szavazatok bukaresti beolvasztása. Nagyon szép kimutatásokat lehet készíteni arról, hogy mennyit fektetett be a kormány a Székelyföldön és a magyar többségű településeken, de ha ezeket az adatokat összehasonlítjuk az ország többi részén megvalósuló beruházásokkal, akkor a számok már előjelet is válthatnak. Hasonló a helyzet, ha azt vizsgáljuk, milyen mértékben tudtunk élni kiharcolt jogainkkal, illetve mennyire tudtuk élvezni a visszaszerzett javainkat. Egy-egy ilyen elemzés a „sikeres” kormányzati szerepvállalást kudarccá faraghatja.

A (kisebbik) kormánypárt vezetői feloldották a tudathasadásukat. Ma már nem fér semmi kétség ahhoz, hogy kinek a malmára hajtják a vizet. Ilyen szempontból érthető, hogy nem kritizálják, sőt, lehetőségeik szerint támogatják az államelnöki tisztség várományosát. Nem számít, hogy a magyar szavazók milyen politikai felhatalmazást szántak nekik. Az opportunista elvek minden egyebet fölülírtak.

A központi politikai csatározásokon innen és túl, számos gyakorlati kérdéssel kell szembesülnünk. Ezek megfogalmazásához, kielemzéséhez és megválaszolásához talán még nagyobb szükség lenne az ellenzékbe szorult jobboldaliak aktív jelenlétére. Akik konkrét lépésekkel elérnék például azt, hogy ne lehessen egy ártatlan közösségi szimbólumot reklámzászlóként üldözni, az önkormányzatok autonómia-határozatait „ab ovo” semmissé nyilvánítani, a Diszkriminációellenes Tanács büntetéseit pedig a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének a megtagadásával tetézni.

Ugyanakkor keresniük kellene a választ a különféle szociális és gazdasági kérdésekre. Milyen lehetőségeink vannak az orvosi ellátás valódi ingyenességére vagy annak külföldi igénybevételére? Hova érdemes befektetnünk a pénzünket, honnan érdemes kölcsönt felvennünk? Milyen szakmát kellene választaniuk a fiataloknak, hogy ne váljanak munkanélkülivé? A gázár-emelésekre megoldást jelent-e a lakások hőszigetelése, és megéri-e foglalkozni energiafűz termesztésével? Egyáltalán, miből és hogyan éljen meg a hétköznapi ember?

Ha valóban érdekvédelmiek, akkor nem a hatalmi kommunikációra kellene fektetniük a hangsúlyt, hanem az emberek valódi problémáira, a jótékony társadalmi szerepre.


Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.