Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Egri csillagok háborúja

Központ november 25, 2011 Vélemény

Molnar_TiborEgri csillagok háborúja

Politikai témájú jegyzetet írni azért hálás dolog (többek között), mert a politika mindenkit érdekel, és mindenki ért hozzá. Néha viszont nem árt megkínálni az olvasót másmilyennel is, elkel az a kis változatosság – szólt a nagymama, és fordítva kapta be a protézisét. Úgyhogy ez alkalommal mellőzzük a politikusokat, a közéletet meg hasonlókat, és a kultúrának adunk az arcába…

 

Sok mindent rá lehet mondani az amcsikra, de kreativitás hiányával vádolni őket meglehetősen nagy dőreség volna. Most épp egy új irodalmi műfajt találtak ki, íme a recept: végy egy minél ismertebb klasszikust, tartsd meg az eredeti sztorit, de turbózd fel egy cseppet élőhalottakkal, vámpírokkal és egyéb trendi kreatúrákkal. Nem kell tökölni a történet kitalálásával, logikailag kikezdhetetlen műszerkezet felépítésével, frappáns dialógusokkal, megfelelő szereplők kifundálásával, komplikált jellemrajzokkal. Az első áldozat Jane Austen Büszkeség és balítélet című világklasszis műve, melyet egy leleményes pacák teletűzdelt zombikkal meg vérfagyasztó és agyzabáló akcióval. A címadással se vesződött sokat, az új cím egyszerűen ennyi: Büszkeség és balítélet meg a zombik.

Vakuljak meg, ha nem tetszik az ötlet! Manapság a kölköket szinte már korbáccsal se lehet olvasásra bírni, amin valójában nincs is mit csodálkozni, gondoljunk csak bele: tizenévesen mi is szívesebben néztünk volna X-faktorban csárogó idétleneket, vagy lógtunk volna egyfolytában a Facebookon A fekete város vagy A nyomorultak fedőnevű vizuális altatók helyett, és azt is lássuk be: jó néhány kötelező háziolvasmánynál még a Való Világnak keresztelt IQ-fesztivál vagy a Barátok közt is érdekesebb. A mai inger- és internetgazdag világban nem egyszerű megszerettetni a gyerekekkel az olvasást; talán ez az átírósdi lehetne a megoldás. Például, A három testőrbe simán be lehetne csempészni néhány jedi lovagot, mivel a hagyományos kardokkal történő bajvívás kicsit se cool, és nem is szól, mint a lézerkard. A Tüskevárt is jócskán megdobná, ha Tutajost nem a vén szeszkazán Matula tanítaná mindenféle fortélyokra, hanem Yoda mester, Csikasz pedig minden teliholdkor farkasemberré változna.

A remekül megírt, de ennek dacára mégis sokszor vontatott és unalmas Wass Albert regényeket néhány trollal, jetivel és troglodita kannibállal sokkal emészthetőbbé lehetne tenni, az aranyember valóban aranyból lenne, és a címét is megváltoztatnák (Rejtő után szabadon) A tizennégy karátos csávóra, a kőszívű ember pedig állandóan strandra kéne járjon, különben lemerülne a neolit pészmékerében a napelem.

Egy modern változat szerint a Monte Cristo grófja főhőse, Edmond Dantes nem kellene vért izzadjon, amíg minden ellene ármánykodóval egyenként leszámol, hanem rájuk küldhetne néhány terminátort, és ő etyeghetne nyugodtan a csajával, a híres német autómárka névadójával, Mercedes-szel. A Toldit is izgibbé lehetne tenni, ha Miklós nem farkasokkal local kombatozna a nádasban, hanem alienekkel és predatorokkal. Nyilas Misinek a Sátán szerezné vissza a reskontót a lelkéért, és Pósalaky úr hátgerincéért cserébe, az öreg halászt bekajálná Godzilla csónakostól, Robinson minden pénteken kizsigerelne egy-egy kisebb törzset, és a kis szőke földönkívüli nem rajzoltatna mindenféle marhaságot a pilótával, hanem beleköltözne a testébe, és lebombázná az ikertornyokat. Bumm!


 

Share Button
Ennyien olvasták: 610

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.