Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Egy hideg, egy meleg 

Szentgyörgyi László január 23, 2020 Vélemény

CSAK ÚGY MONDOM  

Az utóbbi napokban szédületes gyorsasággal követték egymást a helyhatósági választásokra készülő, sőt már javában kampányoló Soós Zoltán – ez idő szerint az RMDSZ polgármesterjelöltje – esélyeire vonatkozó pozitív meg negatív előjelű hírek.

Előbb a decemberben végzett IRES-felmérés került nyilvánosságra, amelyből kiderült, ha kétfordulós lenne a választás, az eddigi polgármester a második forduló előtt elbukna. A legtöbb szavazatot – tegyük hozzá: ha indulnának – Soós Zoltán kapná – 50 %-ot –, őt követné „barátunk”, a PMP-s Marius Pașcan – 42 %-kal – , a harmadik helyen holtversenyben a POL-os Dan Mașca, illetve a PNL-s Theodora Benedek és Cosmin Pop végeznének egyaránt 38-38 %-kal. Ez tagadhatatlanul kedvező előjel, de mint már korábban is mondták: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni.

Ami már sokkal problémásabb, arra szintén az említett IRES-felmérés világít rá: mégpedig arra, hogy a helyi képviselői listára ugyan szintén az RMDSZ kapná a legtöbb voksot, de mindössze 22 százaléknyit. Ami ugye a felét sem tenné ki a Soós 50 százalékának. Ezzel az eredménnyel minden korábbinál kevesebb létszámú frakciója lenne az RMDSZ-nek a helyi képviselőtestületben. Ami az RMDSZ eddig sem acélos érdekérvényesítő képességének további gyengülését vonná maga után. Ezek szerint az RMDSZ nem előrelendítené, inkább visszahúzná Soóst a polgármesteri szék megszerzéséért indult versenyfutásban. Ezért lenne életbevágóan fontos, mondjuk egy előválasztás, esetleg közvélemény-kutatás a helyi képviselőjelölt-lista összeállítására vonatkozóan, amelyre akár az Erdélyi Magyar Szövetség is nevesíthetné embereit. A második helyen a PNL végezne 21 százalékkal, őt követné az USR-PLUS 11 százalékkal, a POL 8 százalékkal, végül a s PSD zárná a bejutók sorrendjét 7 százalékkal. A felmérés szerint a 4-4 százalékos ALDE és a PMP kimaradna a helyi képviselőtestületből.

A másik jónak mondható hír, hogy Hermann Márk Christian, az egykori POL-os helyi önkormányzati képviselő, aki maga is indulni készült, bejelentette: visszalép Soós javára, ha az függetlenként, s nem RMDSZ-jelöltként indul. Ez egy újabb lépés lenne afelé, hogy egyetlen magyar jelölt induljon, ami lehetővé tenné, hogy a magyar szavazatok ne oszoljanak meg. A frissen létrejött Erdélyi Magyar Szövetség is kifejezte hajlandóságát, hogy támogassa az egyetlen magyar jelöltet, ha az függetlenként és nem pártszínekben indulna. Ezek után a labda az RMDSZ térfelén pattog, neki kell döntenie: elfogadja-e a partnerek feltételeit vagy kitart korábbi makacs álláspontja mellett.

Minden korábbi számítást azonban keresztülhúzhat a PNL, de főleg az USR-PLUS által erőltetett, a kétfordulós polgármester-választásra vonatkozó jogszabály-módosítás. Ez elsősorban Szatmárnémeti és Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjeink esélyeit gyengítené, hisz köztudott: etnikai szavazás esetén a talpon maradt magyar jelölt ellen a román szavazók, pártpreferenciáiktól függetlenül, a román jelöltre voksolnának.

A helyzet egyelőre eléggé bonyolult, sok az ismeretlen tényező, de egyvalami biztos: az esélyek helyes felmérése nélkül kár lenne túl nagy elvárásokat támasztani magunk elé, mert egy újabb sikertelenség – különösen, hogy a személyi következményekkel járó felelősséget eddig soha, senki nem volt hajlandó vállalni – csak tovább gyarapítaná a vásárhelyi magyarságot ért kudarcok sorát, rontaná a közösség egyébként sem rózsás közérzetét.

Share Button
Ennyien olvasták: 538

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.