Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Egyik kutya, másik eb

Központ december 19, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Egyik kutya, másik eb

Sokan, sokszor leírták már a külföldi tudósítók: kivételezett helyzetben vannak, szinte isteni ajándék számukra, hogy a Dimbovita partján kell dolgozniuk, ahol minden napnak megvan a maga rikító színese. Tagadhatatlan, nem unatkozhat az, aki a román politikai közélet eseményeit próbálja követni, esetleg értelmezni. Bár azok, akik nem külföldiként teszik mindezt, sokszor örülnének, ha nyugodtabb, kiszámíthatóbb környezetben kellene élniük, dolgozniuk. Tehát nem mondok újat, amikor leírom: olcsó vásári komédiába illő mindaz, ami a napokban a román politikai élet porondján folyik. A legújabb cirkuszt a kormányzat, illetve annak legfőbb ereje, a posztkommunista PSD által a törvényhozáson áterőltetni szándékozott, a Btk-ra vonatkozó jogszabály-módosítás, valamint az amnesztiatervezet váltotta ki. Az előbbi a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását nehezítené meg, az utóbbi pedig a már elítélt politikusok tisztára mosását könnyítené.

A nemzetközi érdeklődést és tiltakozást is kiváltó kormányzati szándék újra egymás ellen fordította a kormánykoalíció társelnökeit, a kormányfő Victor Pontát és a szenátus elnökét, az USL még hivatalos államelnök-jelöltjét, Crin Antonescut. A két „artista” válogatlanul vagdosta egymás fejéhez a sértéseket, nemes egyszerűséggel hazugsággal vádolták egymást. Hogy kinek lehet igaza? Szerintem mindkettőjüknek! A legújabb botrány kapcsán egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy Antonescu olyan helyzetbe manőverezte magát, ahonnan számára nincs kiút. Egyre világosabb, hogy a pártnak és elnökének érdekei nem azonosak. A PNL számára létfontosságú a koalíció minél további fenntartása, különösen az abból származó előnyök. Antonescu a párt, a klientúra foglya, ha személy szerint ki is lépne az USL-ből, nem teheti. Viszont minél tovább tart a konfliktusa Pontával, ha marad is az USL jelöltje, annál kevesebb szoci voksra számíthat. És számolnia kell azzal is, hogy a PSD szavazótábora egy „független” jelölt mögé sorakozik fel. Ha viszont felbomlik a pártszövetség, akkor automatikusan a PSD jelöltje válik az esélyessé. Jelen pillanatban ugyan még él a kormánykoalíció, de a sárdobálás közben a PSD szívósan összegyűjtötte a más pártok lézengő rittereit, s mára már – az RMDSZ-t, a kisebbségi képviselőket és a „függetleneket” beleszámítva – lassan megvan a PNL nélkül is a törvényhozás mindkét házában a többsége.

A két vitatott törvény parlamenti vitáját a jövőre halasztották, de az RMDSZ már nyugtalanul várja a felkérést, készül a kormányzásra. Nagyon kíváncsi lennék, mit tanácsolt Frunda Pontának a vitatott törvénytervezeteket illetően, de hogy sokan örülnének az RMDSZ-ben a módosításoknak – különösen azok, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással, s feltételezhetően azok is, akik előbb-utóbb érintettek lehetnek –, az biztosnak mondható. Erdélyi magyar szemszögből tekintve, talán jobb lenne, ha minél hamarabb tisztulna a helyzet. Mert az egyértelmű, hogy az RMDSZ-nek, ha kormányzati szerepet vállal, fel kell adnia az utóbbi hónapokban hangsúlyosabban folytatott autonómiázással.


Share Button
Ennyien olvasták: 428

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.