Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Elhatárolódás

Központ március 30, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborElhatárolódás

Azon a városon kívül, amely folyton a hatalmi harcokkal van elfoglalva, amely a politizálásból keresi meg a kenyerét, amelynek jól jönnek az etnikai konfliktusok – mert megmozdítják a túlfűtött nemzeti érzelmű választói réteget –, amely, ha jól megy sorsunk, akkor azért áll mellénk, ha pedig rosszul, akkor azért, amely minden körülmények között a mi kegyeinket, pontosabban a balga bólogatásunkat és beleegyezésünket, a feltétel nélküli támogatásunkat óhajtja, szóval ezen az undorító közéleti társadalmi rétegen kívül kell létezzen egy másik oldal is!

 

Egy olyan csoport, amelyet nem az foglalkoztat a legfőképpen, hogy hány saját vagy behozott ellensége van a magyarnak, hogy éppen ki kivel számol el, ki mit lop és hogyan, ki kivel köt háttéralkut és mire, hanem a saját életével, munkájával, családjával és barátaival törődik. Egy olyan társaság, amely él azzal a feltételezéssel, hogy nem kell behálózzanak a közéletünk eseményei, és felismeri, hogy számtalanszor csak ámításoknak van kitéve, a leghelyesebb magatartás számára pedig a távolság- és mértéktartás minden politikai alakulattal szemben. A „minket segíteni akaró” próbálkozások (sajnos) általában átlátszóak, hiszen az ilyen kezdeményezések mögött a politika, vagyis a pénzosztási szándék áll. Minden meglévő és újonnan megalakuló párt egyetlen célja minél közelebb kerülni a biztos pénzforrást jelentő állami tőkéhez.

Eddig még nem létezett egyetlen olyan (újkori) kormány vagy önkormányzat sem a mi vidékünkön, amely költségvetési hiány nélkül zárta volna a pályafutását. De annál több volt az olyan kezdeményezés, amely által a mi megmentésünk érdekében kölcsönöket vettek fel – különböző bankoktól vagy a lakosságtól – és adósságba kergették ezáltal az ország vagy az illető település minden egyes tagját. Természetesen ez az ostor is, mint megannyi más, az adófizetők hátán csattan. A kölcsönvett pénzek végleges célba érnek, és nem marad más a levitézlett hatalmak után, mint néhány olcsó kampányberuházás, felfüggesztett korrupciós ügyek és sok-sok tartozás a magas kamatokkal együtt. Ilyen körülmények között hogyan vállaljunk közösséget ezen honfitársainkkal? Az egyszerű ember joggal határolódik el a hatalmi köröktől.

Az eszmei értékeinket is már számtalanszor elárulták. Időnként a nacionalizmust lobogtatják a szemünk előtt (autonómia, iskolaügyek, nyelvhasználat, nemzetiségi jogok), máskor pedig a szocialista populizmust dörgölik az orrunk alá. (Legutóbb például valamiféle pénzügyi amnesztiáról szóltak a hírek, amely csak a közalkalmazottakat érintené. Egyúttal kérhették volna az általános amnesztiát is, valamennyiünk adósságának az eltörlését, az lett volna az igazi!) És amikor ezek az eszközök nem válnak be, vagyis sorra pukkannak ki a nagy ígérgetések lufijai, akkor nem marad más hátra, mint újabb, még szebb lufik eregetése, vagyis azt dúdolják a választók fülébe, amit éppen hallani szeretnének, a megnyugtatás és a választói kedv fokozása céljából.

Egy szó mint száz, a legjobb választás az, ha jól elhatárolódunk ettől a díszes társaságtól, ha minél távolabb maradunk az aktuális közönséges pofozkodásoktól, és persze, ha nem dőlünk be a választási meséknek. Ne adjuk hitelt a nekünk szánt olcsó komédiának.

Share Button
Ennyien olvasták: 691

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.