Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Elhibázták

Központ január 27, 2012 Vélemény

LaciElhibázták

Egy, az erdélyi magyar lakosság körében végzett közvélemény-kutatás eredményeit ismertették a múlt héten. A felmérést, amelynek során Erdély 16 megyéjében 1190 főt kérdeztek meg, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet végezte múlt év decemberében. Sietek már a legelején kijelenteni: kizárólag a belső használatra rendelt, nem a nyilvánosságnak szánt felméréseknek vagyok hajlandó hinni. A különböző médiákban megszellőztetettek rendszerint manipulációs szándékból készülnek, hamis adataik, az azokból leszűrt következtetések a megrendelő üzleti, illetve politikai érdekeit szolgálják.

 

Akkor lássuk, mire is jutottak a „kisebbségkutatók”: Az egyik legfontosabb megállapításuk szerint az erdélyi magyaroknak a többsége, 83 százaléka pesszimista, úgy gondolja, hogy Romániában rossz irányba mennek a dolgok, s csupán 9 százaléka szerint a jó irányba. Az erdélyi magyarok mindennapjainak legfontosabb három problémájaként a munkanélküliséget, az alacsony fizetéseket és az egészségügyi rendszer színvonalát nevezték meg. Ha az első kettőhöz közvetlenül nem is köthető a kormánykoalícióhoz tartozó RMDSZ, annál inkább az egészségügyhöz, amelyet miniszterei által irányít. Talán nem felejtették el: az országon végigsöprő tüntetéshullámot éppen a közvitára bocsátott, majd hirtelen visszavont egészségügyi kerettörvény váltotta ki. Ennek ellenére a megkérdezettek 51 százaléka elégedett az RMDSZ kormányzati teljesítményével. Amiből – ha hinni lehet a közvélemény-kutatóknak – akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy – sarkosan fogalmazva – 51 százalékuk elégedett azzal, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. Így lenne?

Az erdélyi magyarok voksolási szándékát tudakoló kérdésre adott válaszok is felvetnek némi aggályokat. Az, hogy a megkérdezettek 57 százaléka elmenne szavazni, nos, az azt bizonyítja, hogy nem veszett ki teljesen a közélet iránti érdeklődés a lakosságból. A pártpreferenciák tekintetében viszont már erős kételyek merülnek fel. A felmérés szerint a válaszadók 72 százaléka az RMDSZ-re adná szavazatát, s csak 5,1 az EMNP-re, illetve 3,2 az MPP-re. Foglaljuk össze: tízből nyolcan úgy vélekednek, hogy rossz irányba mennek, rossz irányba kormányozzák az ország dolgait, viszont – a kutatás adataiból ez derül ki – a kormányzásban részt vevő RMDSZ-nek semmi felelőssége nincs ebben, hisz tízből heten mégiscsak rájuk szavaznának. Itt akkora ellentmondás látszik, amit nehezen tudnának feloldani azok a kisebbségkutatók.

Könnyen elintézhetném az egészet azzal, hogy Churchillt idézzem, aki azt találta mondani, hogy „csak annak a statisztikának – esetünkben felmérésnek – hiszek, amelynek adatait magam hamisítottam”, de nem teszem. Viszont arra nyomatékosan felhívnám a figyelmet, hogy a felmérés eredményei nyilvánosságra hozatalának időpontját rosszul választották meg a megrendelők. Akkor bizonygatni az RMDSZ népszerűségét, amikor az egész ország a kormányzat ellen tüntet – még egyszer: az egészségügyi kerettörvény robbantotta ki a tiltakozást! –, azt hiszem, nagyfokú elbizakodottságra, vagy a helyzet teljes félreértésére utal. Ez pedig több mint bűn: ez hiba.


Share Button
Ennyien olvasták: 672

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.