Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Elnézést

Központ július 10, 2014 Vélemény

FerenczZsomborElnézést

Tragikomédiába torkollott a magát előszeretettel érdekvédelminek nevező romániai magyar politikai alakulat kormányzati szerepvállalása. Miután „pont a Pontával” szövetkeztek, Hunor vezérünk azon nyomban meg is szerezte a számára oly kedves kulturális miniszteri bársonyszéket, de Attilának is jutott egy hely a környezetvédelmi tárca élén. És akadt még néhány államtitkári beosztás a „haveroknak”. Ha felmerül valakiben a kérdés, hogy miért éppen ezeket a személyeket juttatták olyan fontos szerephez, csak azt kaphatja válaszul, hogy „Isten tudja, mi okból szeretik őket, de szeretik”. A kialkudott és könnyen megszerezhető helyek elfoglalásakor még nem mutatkozott káderhiány, de az olyan mesebeli beosztásnál, mint például a Maros megyei prefektusi szék, már igen. Mindenki színlelte, hogy nem nagyon akarja elvállalni a megbízatást, miközben jól tudta, hogy csak egy újabb ócska diverzióról van szó. Aztán bejött a képbe Dán, a Félix és a többiek, a „hunori politika” pedig végleg csütörtököt mondott. Nyilatkozhatták reggeltől estig, hogy kivel és miben egyeztek meg, fabatkát sem ért a szavuk.

Pedig sokan úgy tudták, hogy a magyarok becsületes, szavatartó emberek. Mi, a többség, tényleg azok vagyunk. De nem tehetünk arról, hogy a kóros hatalomvágyban szenvedő politikusok újra és újra bemocskolják népünk, nemzetünk jó hírnevét. Azt nyilatkozzák, hogy az erdélyi magyarok érdekeit képviselik, de közben ellenük cselekednek. Sorozatosan olyan ígéreteket tesznek, amelyeket nem tudnak betartani, sőt, talán nem is akarnak. Számukra minden többet ér a becsületnél. Olyan elveket vallanak, amelyek alapján a kimondott szónak nincs értéke, a be nem tartott egyezségnek nincs következménye, az általuk képviselt közösségnek pedig nincs önérzete. Hát elnézést, de ezek nem mi vagyunk! Igaz ugyan, hogy megszerezték a magyar szavazók többségének a bizalmát, de a felhatalmazásuk nem erre szólt! Szégyen ez a hétköznapi emberre, az erdélyi magyarokra, és az egész nemzetre nézve.

Nem szüntethetjük meg a hatalmi sóvárgásukat, nem változtathatjuk meg a nézeteiket, nem vehetjük el a mandátumaikat. Pedig volna mit szégyenkezniük az általuk okozott erkölcsi károkért, az eljátszott becsületünkért. Nincs az a magyarázat, amely megindokolná egy közösségnek az ilyen szintű meggyalázását. Nem hozható fel érvként a balkáni politikai konjunktúra. Nem fogadható el indokként, hogy más is hazudik, más is csal. Nem lehet kompromisszumok árán előrehaladni. Azok csak ártanak, lebénítanak, elnémítanak. Több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Más alapokon áll a mi közösségünk múltja, jelene és jövője. Elég volt a képmutatásból, a korrupt egyezségekből. Jobb híján nekünk kell elnézést kérnünk a mi képviseletünkkel üzérkedő politikusokért a minket (még) tisztelő személyektől.


Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.