Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Élni és visszaélni a hatalommal

Központ november 21, 2011 Vélemény

Élni és visszaélni a hatalommal

Ferenc_ZsomborAnnak ellenére, hogy nagy meglepetést okozott néhány héttel ezelőtt a „szemét-ügyekkel” vádolt kormánypárt-közeli marosvásárhelyi vállalkozó letartóztatása, az igazi bombahírt mégiscsak a kolozsvári polgármester múltheti bebörtönzése jelentette. Az egyszerű ember nem volt ahonnan értesüljön a nyereség fölött „becsületesen”, fele-fele arányban osztozó polgármester korrupciós ügyeiről, és emiatt ért váratlanul mindenkit, hogy őt is és a feleségét is „bundázással” vádolják. Nem lehet összehasonlítani a „bőrgyári” vállalkozót ért gyanúsításokat (miszerint például egy helikopteres sétautaztatást és tizenkilencezer eurót nyújtott volna a labdarúgó-főbírónak) a polgármestert megillető bűnvádi feltételezésekkel (állítólag százezres nagyságrendű kenőpénzeket kapott az önkormányzattal szerződő cégektől).

Ha viszont közelebbről megvizsgáljuk a két önkormányzat helyzetét, hogy itt Vásárhelyen miért „csak” egy ekkora ügy robbant ki, és nem egy óriási botrány, mint Kolozsváron, bizony sok szempontból megirigyelhetnénk a Szamos-parti szomszédainkat. Olyan számottevő beruházásokban volt részük az utóbbi néhány év során, amelyek többszörösen meghaladják az ittenieket. Szinte teljes mértékben elkészült Kolozsvár körgyűrűje. Átadták azt az autópálya-szakaszt, amelyik éppen a városon áthaladó forgalmat csökkenti. A repülőteret folyamatosan bővítették, élénkítették az ipari és a kereskedelmi tevékenységet. Még a Mátyás-szobrot és a Szent-Mihály teret is felújították, emellett pedig felépítették a polgármester vesztét okozó Kolozsvár Arénát. Évtizedekkel lendítették előre a várost.

Ehhez képest mi történt Marosvásárhelyen? A város polgármestere itt is a kormánypárt színeiben tündökölt. A hatalmon lévő koalíciós pártok abszolút többséggel rendelkeztek a helyi és a megyei tanácsban. A parlamentben és a kormányban „felhőtlen” volt  a két kormányzó párt „idillje”. És akkor vegyük sorra a „megvalósításokat”. Marosvásárhelynek egyetlen méter kerülőutat sem építettek. A repülőteret a kolozsváriak tartalék-kifutójává „fejlesztették”. Az autópályáknak nyoma sincs. Romhalmazzá tették a stadiont, a strandot, a jégpályát. „Tönkretették” a Színház-teret. A várost a gazdasági hanyatlás megállíthatatlan lejtőjére állították. A vegyipari kombinátot folyamatosan sajtónyilatkozatokkal „fenyegették”, miközben zavartalanul működött, és szennyezett. A talpig-zöld környezetvédő RMDSZ nem volt képes a főtéri kerékpározás lehetőségét a hiszékeny választóinak megadni. Az oktatásban csak a kishitű hatalmi harcok, a szegénység és az eredménytelenség volt a jellemző. Az egészségügyi rendszer végképp összeomlott, a betegek inkább az internetes fórumokon keresik a gyógyírt bajaikra.

Tekintettel arra, hogy az abszolút – vagyis a helyi és a központi – hatalmi szerepben eltöltött kormányzat ciklus után mindössze ezekkel az eredményekkel „büszkélkedhetünk”, joggal állíthatjuk, hogy a választott képviselőink nem éltek, hanem „visszaéltek” a hatalmukkal, és aggodalommal kell tekintenünk a jövő felé.

Share Button
Ennyien olvasták: 559

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.