Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Elvégeztetett    

Szentgyörgyi László április 20, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Az érintett intézmények döntéshozóinak közös akaratából máris eldöntetett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesítése. Ugyan lapzártánk idején még tart az egyetem szenátusi ülése, de semmi kétség a felől, hogy aláírják az egyesítésről szóló dokumentumot. Ezzel a MOGYE önálló intézményként megszűnik.

Nem lenne okunk aggodalmaskodásra, ha pusztán szervezési kérdésről lenne szó, ahogyan megnyugtatásunkra egyes egyetemi vezetők, köztük maga a rektor megpróbálják a történetet beállítani. Számukra azonban nem szempont – vagy mégis az? -, hogy a MOGYE az egyetlen romániai intézmény, ahol magyar nyelven orvosképzés folyik. Számunkra viszont életbevágóan fontos, hogy szükség esetén legyenek anyanyelvünket értő, beszélő orvosok, egészségügyi dolgozók, akikkel nyelvi akadályoktól mentesen kommunikálhassunk.

A két egyetem döntéshozóinak érvelése szerint a nagyobb felsőoktatási intézményeké a jövő, hisz őket helyezik előtérbe a finanszírozók, számukra könnyebb a különböző közös tudományos és kutatási projektek megvalósítása, gazdaságosabban kivitelezhetők az infrastrukturális fejlesztések stb. Egy másik, ki nem mondott, legalábbis a nyilvánosságnak szánt érvek sorából szemérmesen kihagyott oka az egyesítésnek a Petru Maior kilátástalanul nehéz anyagi helyzete. Belső egyetemi körökből származó információk szerint ezt a helyzetet használta ki megalomániás terveinek megvalósítására a MOGYE rektora, s bírta rá a Petru Maior vezetőit önállóságuk feladására. Ide tartozik még, hogy az anyagiakat tekintve jobban álló Művészeti Egyetem egyelőre nem kívánkozik a megaegyetem szárnyai alá…

Más szempontból tekintve az egyesítés a magyar nyelvű orvosképzés elsorvasztásának folyamatát gyorsíthatja fel. Az egyesítés után mind a magyar diákok, mind a magyar professzorok aránya alacsonyabb lesz a jelenleginél, ami azt jelenti, hogy érdekérvényesítési esélyeik is jelentősen csökkennek majd. A magyar tagozat felállítását, amelyről a multikulturális egyetemekre – Babeș-Bolyai, MOGYE, Művészeti Egyetem – vonatkozó törvény rendelkezik, már hét éve akadályozza a MOGYE jelenlegi vezetése. Teszi ezt a hamisan értelmezett egyetemi autonómiára hivatkozva.

Mi várható majd, ha a magyar nyelvű orvosképzésért a mostani, magyarbarátsággal nem vádolható román szenátusi tagok mellett a Petru Maior bizonyítottan sovénnacionalista vezetőivel is meg kell majd küzdeni?

S ha már a jövő szóba került, hadd ismételjem magam: nem lenne-e helyes megoldás az orvosit, meg az egyetemen folyó egyéb magyar nyelvű képzést átmenteni a Sapientiára? A magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés sorsáért még felelősséget érzők elgondolkozhatnának ezen. Mert a magát legitim érdekvédelmi és közképviseleti szervezetnek tartó RMDSZ-nek rég ideje egyetlen tiszta, világos szava sincs ez ügyben. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 846

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.