Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Ennél mi többet érdemlünk

Központ május 4, 2012 Vélemény

Ennél mi többet érdemlünk

Ferenc ZsomborA hagyományőrzés szempontjából örvendetes dolog, hogy az idén is megrendezték a gulyásfőzést a Maros parton. Sokan várták ezt a kellemes, szórakoztató, önfeledt kikapcsolódást nyújtó rendezvényt. Jó alkalom volt a találkozásra, a beszélgetésre, az evésre-ivásra. Fontos volt, hogy a gulyás minél finomabb legyen, a közönség minél jobban érezze magát, és ezáltal melegebb érzelmek alakuljanak ki a vásárhelyi választókban az RMDSZ iránt. Ez egy bevett kampányfogás, senki sem állította ennek az ellenkezőjét. Akkor azonban, amikor a szervező párt több mint két évtizedes parlamenti képviselettel, valamint több választási cikluson is átívelő kormányzati szerepvállalással is „büszkélkedhet”, egy kissé romlott ízűnek tűnhet a gulyás.

Bármennyire is igyekeztek a szakácsok, hogy minél jobb ízű legyen a főztjük, bármennyire is szépen sütött a nap, bármennyire is hideg volt a sör, mintha mégis túl szegényes lenne a felhozatal, és már nem lenne elégséges mindössze ennyit felmutatni a vásárhelyi választóközönségnek.

Volt huszonkét esztendejük, hogy bebizonyítsák, mennyire jók az érdekérvényesítésben. Huszonkét év alatt volt alkalmuk bőven a szorgalmas és odaadó munkára. Nem kellett volna mindent az utolsó percre (a választások előtti utolsó hetekre) hagyni. Akkor nem jutottak volna ide, mint a rossz tanuló, aki az utolsó percekben siránkozni kezd a bepótolhatatlan tananyag miatt. Eddig nagyon ráérős volt szinte valamennyi választási ígéret megvalósítása, és most, mintha minden egyszerre a politikusok nyakába zúdulna. „Nem kellett volna olyan erős nyomást gyakorolni a hatalomtól most búcsúzni kényszerülő szegény honfitársainkra, mert most milyen nagy árat kell emiatt fizetnünk” – mondják egyesek a gulyásfőzők csapatából, csak arról feledkeznek meg, hogy nekünk nem a gulyás a fontos, hanem az üst és a hozzávalók, ráadásul nem csak évente egyszer, hanem az év minden napján. A választások közötti ínséges időkben is szükségünk van a „gulyásra”, pontosabban a megélhetést és az anyagi jólétet biztosító gazdasági feltételekre és a kisebbségi jogok tiszteletben tartására. Nem a választók hibája, ha a politikusok nem végzik megfelelően a dolgukat és nem tudják kihasználni a választói bizalom és a kormányzási pozíció nyújtotta lehetőségeket.

Kissé megromlott ez a gulyás, nem vevő már erre az erdélyi magyarság, de annál inkább értékeli és értékelni fogja, ha valódi, időtálló eredményeket érnek majd el a politikusaink, vagy ha nyíltan és őszintén kiállnak a választóközönség elé, és nem kampányszlogeneket, hanem kitartó munkát és következetességet ígérnek és nyújtanak a következő választásokig. Mindannyian az erdélyi magyarság érdekeinek szolgálatára vállalkoztak, tehát jogos az elvárásunk, hogy ne „közönséges”, balkáni stílusban politizáljanak, ne csak a gulyáspartikban jeleskedjenek, ne kompromittálják magukat a román politikai környezet szennyezettségére hivatkozva. Ennél mi többet érdemelünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.