Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Esély, avagy a székelyzászló-ügy és annak hozadéka

Központ február 21, 2013 Vélemény

LaciokEsély, avagy a székelyzászló-ügy és annak hozadéka  

Még mindig a székelyzászló-ügyön rágódik a román politikum és közélet, no meg a média, azt osztja-szorozza irigylésre méltó kitartással. Persze besegít ebbe a hatalom is, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy elterelje a figyelmet a költségvetésről, arról, hogy továbbra sem számíthatunk jelentősebb bér- és nyugdíjemelésre, annál inkább további megszorításokra. Igazolván a tételt, miszerint minden rosszban van valami jó is, megvan a történetnek számunkra is a hozadéka: mára már az a többségi nemzethez tartozó állampolgártársunk is tud az „úgynevezett” Székelyföldről, aki korábban harangozni sem hallott felőle, s ha mégis, akkor úgy tudta, annyian vannak, amennyien a népszámlálás során annak vallották magukat.

Az, hogy hirtelen megnőtt a kereslet a székely zászló iránt, s lassan iparággá növi ki magát a lobogógyártás, már csupán ráadás, hab a tortán.

Továbbgondolva: az adott körülmények között igencsak felértékelődött a március 10-re meghirdetett autonómia-tüntetés. Most, hogy lassan már nemzetköziesült a botrány, (cirkusz, ügy, stb), igen nagy felelősség hárul a szervezőkre, mondhatnám: a demonstráció sikerén áll vagy bukik az autonómiatörekvések sorsa, támogatottsága, legalábbis a következő legalább két évtizedben. Egy sikeres, komoly részvétel mellett lezajló, a nyugati médiák figyelmét is felkeltő rendezvény esetén felgyorsulhatnak az események, önbizalmat, lendületet, erőt meríthet az autonomista mozgalom, s feltételezhetően támogatást is a külföld részéről. A kudarcra, a gyér részvétel esetleges következményeire gondolni sem jó…

Március 10-e tehát akár fordulópont is lehet az erdélyi magyar politizálásban. Mire is gondolok? Ha sikerül a magyar politikai erőknek – RMDSZ, MPP, EMNP – és egyéb szervezeteknek együttműködve kellőképpen mozgósítaniuk, biztosítva ezáltal a megfelelő részvételt, akkor az olyan sikerélményt jelenthet, ami jövőbeni együttműködésük alapja, kiindulópontja is lehet.

Share Button
Ennyien olvasták: 381

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.