Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Facebook – az erdélyi magyar politikum elszalasztott lehetősége

Központ február 6, 2014 Vélemény

 FerenczZsomborFacebook – az  erdélyi magyar politikum elszalasztott lehetősége

A közösségi portálok – kezdetben az iwiw, majd pedig a Facebook – elterjedése robbanásszerű változásokat okozott az internetfelhasználók szokásait illetően. Bár mind a mai napig ádáz viták folynak a „belépni, vagy nem belépni?” kérdés kapcsán, mégis töretlen a tízéves fennállását ünneplő Zuckerberg-birodalom térhódítása. A legtöbben magánemberként regisztrálnak erre az oldalra, élvezetből vagy kíváncsiságból, sokan viszont szakmai és anyagi érdekből teszik ugyanazt, ugyanakkora lelkesedéssel.

Hálózatkutatói munkával – de józan paraszti ésszel is – bebizonyítható, hogy a közösségi portálokon általában azonos korú vagy érdeklődési körű személyek lépnek kapcsolatba egymással. Ezáltal egy olyan kommunikációs felület jön létre, amely különböző információk azonnali továbbítását teszi lehetővé. A klasszikus, egyoldalú, manipulatív médiacsatornák helyett – mint amilyen a tévé, a rádió és a hagyományos internet-megosztás – egy interaktív, cenzúramentességre és hozzászólásokra is lehetőséget adó „üzenőfallal” van dolgunk. Ez az információs forradalom egyeseknek a vesztét okozta, hiszen ma már egyre nehezebb nyereséget termelni csak és kizárólag az emberek félrevezetéséből. Másoknak viszont egy óriási lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az internetről megszerezhető információk mellett, kapcsolatba lépjenek a közvetlen környezetükben vagy a világ bármely táján élő személyekkel is. Annak ellenére, hogy sokan vitatják ennek a virtuális kapcsolatrendszernek a létjogosultságát, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a társadalmi és politikai vonatkozásait.

Mire használhatták volna fel az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezetek a Facebook nyújtotta lehetőségeket? Elsősorban a választóikkal és a szervezeti tagjaikkal való őszinte kapcsolattartásra, a politikai döntéseik megvitatására, a munkájuk során felmerülő problémák ismertetésére, megoldására vagy megelőzésére. Ha nem kellett volna eltitkolniuk a farizeusi cselekedeteiket, akkor minden bizonnyal egy ilyen közvetlen csatornán keresztül jutottak volna el hozzánk is a hírek, nem pedig a távirati irodákon vagy a pártsajtón keresztül. Mivel nem voltak őszinték, kerülték a közvetlen kapcsolatot, és megelégedtek a jelentéktelen propagandaanyagok „posztolásával és lájkolásával”. Soha nem kaptunk hiteles tájékoztatást arról, hogy miért kellett ilyen megalkuvó politikát folytatniuk, a hatalmat ajnározniuk, és az elszenvedett sérelmeket minduntalan elfeledniük? Ki utasította a román kormányt és a parlamentet a régiós átszervezésre, az energiatartalékok eladására és az illetékek növelésére?

Miért csak az elítéltek felmentéséért vállalt szolidaritásról, a politikai kudarcok utólagos kimagyarázásáról és a büntetőjogi törvénykönyv módosításainak a létjogosultságáról szóltak a pártbejegyzések? Hol voltak eddig a tisztelt bejegyzők, miért nem ismertették ezeket a problémákat a harcba menetel – vagyis az ellenséggel való ágyba bújás – előtt, miért nem vállalták fel ezekért a felelősséget? A Facebook lehetett volna az az eszköz, amely megszabadít minket a „mocskos politikától”, amely hatékonnyá teszi az érdekképviseletünket, és függetleníti az erdélyi magyar politikumot a balkáni fertőtől. Egy új párt vagy egy új garnitúra, talán élni fog ezzel a lehetőséggel.

Share Button
Ennyien olvasták: 389

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.