Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Fekete Péntek

Központ december 1, 2016 Vélemény

Egy amerikai bevásárlóközpont előtt viszonylag csendben állnak hatalmas, tömött sorban az emberek. Csupán néhány perc maradt a nyitásig, és a várakozás leírhatatlan. Egy tévériporter az áruház mellett felhúzott sátrak egyikének tulajdonosával beszélget, aki már harmadik napja éjszakázik itt, ugyanis az elsők között szeretne bejutni az áruházba, és „meglovagolni” a Fekete Péntek (Black Friday) kínálta nagy lehetőségeket. Az ember azt hinné, hogy közeledik a világvége, vagy valami hatalmas válság fenyeget. Aztán egyszer csak elkezdődik a visszaszámlálás…5,4,3,2,1…és kinyitják az ajtókat. Az örömtől megittasult tömeg, mint megvadult, bősz hadsereg ront be az áruházba, és megrohamozza a pultokat. Az elárusítók nem győzik csitítani a tömeget, amely a nagy cél érdekében dulakodik, kiabál, kitartóan harcol a leárazott javakért. Sokan egymás kezéből tépik ki a megálmodott termékeket, magukból kikelve, mintha ettől függne az életük. Az indulatok egyre jobban elszabadulnak, a biztonságiaknak kell végül rendet teremteniük a gyorsan kialakult káoszban. Néhányan megsérülnek, és olyanok is akadnak, akik a rendőrségen éjszakáznak. A közbelépések folytán a rend lassan visszaáll, és egyre többen, boldogan cipelik haza „megharcolt” javaikat.

Az Amerikában rendkívül népszerű Fekete Péntek a hálaadás napja utáni péntek, és november negyedik hetére esik. Ilyenkor az áruházak mindent bevetnek, hogy növeljék eladásaikat. Úgy is mondhatnánk, ez amolyan karácsony előtti bemelegítő, sokan azonban épp ilyenkor bonyolítják le ünnepi bevásárlásaikat. Egyes árucikkek esetében hatalmasak a kedvezmények, nem ritka a 75-80 százalékos leárazás sem. Ezek után nem csoda, hogy polgárok ezreit ejti rabul a Fekete Péntek bűvölete.

Nálunk, Európában szintén hódít a Fekete Péntek, bár öreg földrészünkön – szerencsére – megközelítőleg sem akkora a vásárlás körüli hisztéria. Bár azt nem sejthetjük, mit hoznak a következő évek, egyelőre úgy tűnik, hogy az intenzív reklámkampány ellenére (még a csapból is Black Friday folyik, és itt nem egy napig, hanem hetekig tart a péntek!) „békés” keretek között tartható a közönség reakciója, viselkedése. Itt jóval kisebbek az árengedmények, és többnyire olyan árucikkek esetén van komolyabb kedvezmény, amelyek nem tartoznak a csúcsminőségű termékek közé. Térségünkben (Kelet-Európában) mégis nagy a vásárlási láz, és a felhozatal is egyre bőségesebb. A Fekete Péntek ma már sokak számára kihagyhatatlan eseménynek számít, ahol egyszerűen ott kell lenni. Sokan fel sem teszik magukban a kérdést, hogy a nagy lázban megvásárolt termékre ténylegesen szükség volt-e, vagy azt, hogy a leárazástól függetlenül mennyit ér az adott termék. Azt viszont mindenki tudja, érzi, hogy nehéz ellenállni a csábítás erejének. A globalizált péntek lassan mindenkit behálóz, és az sem számít, hogy időnap előtt kiürül a családi kassza. A neuromarketingnek nevezett tudomány pedig virágzik. Miért ne lehetne mindenki boldog, ha csak néhány órára is…

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 561

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.