Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Feladta a nemzeti oldal?

Központ február 27, 2014 Vélemény

MORGÓ

Feladta a nemzeti oldal?

Vasárnap eldőlt: nem állít jelöltlistát az Erdélyi Magyar Néppárt a májusi európai parlamenti választásokra, mivel úgymond nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság EP-képviseletét. A 2012-es parlamenti választásokkor nem voltak ilyen természetű aggodalmai. Ugyanakkor felkérte a párt védnökét, Tőkés Lászlót, fogadja el a magyar kormánypárt felkérését, és induljon Fidesz-listán az újabb brüsszeli mandátumért.

 

Arról, hogy valójában milyen meggondolások, kulisszák mögötti egyeztetések alapján döntöttek így, csak találgatások folynak. Hogy miért vonták meg az erdélyi magyar választópolgártól a választás lehetőségét, azt hogy eldöntse: a posztkommunista RMDSZ-t támogatja továbbra is, vagy annak jobboldali, nemzeti elkötelezettségű ellenzékét; az elpuskázott nemzetpolitikai lehetőségektől terhes elmúlt huszonöt esztendő folytatását, vagy valami új kezdetét, az látszólag senkit nem foglalkoztat. Az viszont, hogy a választási eredmények előzetes várakozásaik szerint alakultak-e vagy sem, már a szavazatszámlálás után kiderül.

Addig is, ami talán a legfontosabb: mivel a néppárt teljesen átengedte a terepet, az RMDSZ egyedüli erdélyi magyar pártként indulhat a brüsszeli mandátumokért. Ebből következően, ha veszi az akadályokat, akkor kizárólag övé a dicsőség, ha elbukik, akkor viszont a felelősség. Egy korábbi jegyzetben azt írtam, mi sem lenne természetesebb, mint az, hogy Tőkés László, az EMNP védnöke az általa fémjelzett alakulat jelöltjeként induljon. Ezáltal kapásból cáfolhatta volna az ellenfelei, ellenségei által hangoztatott feltételezést, miszerint mindenáron egy újabb mandátumot szeretne, ezért inkább az anyaországi Fidesz-listán való indulást választja, mintsem a bizonytalan kimenetelű egyéni, vagy néppárti-jelöltséget.

Ha Tőkés valóban Fidesz-jelöltként indul, akkor ezáltal igen nehéz helyzetbe sodorhatja a néppártot. A legnehezebben megválaszolható kérdés, amit nekik szegeznek majd a következő: milyen párt az, amelynek sikerében védnöke sem bízik? Mindenesetre rossz előjel ez a jövőre nézvést. Merthogy köztudomású, a néppárt 2016-ra, elsősorban a helyhatósági választásokra gyúr. Ezért nem mellékes – saját sorsának alakulása szempontjából sem, s az erdélyi nemzeti, jobboldali politizálás jövőjét tekintve sem –, hogy ezúttal a lehető legrosszabb döntést hozta.

Ilyenkor döbbenhetnének rá az érintettek – ha egyáltalán fontos még számukra a választás szabadsága, az erdélyi magyar politikai rendszerváltás –, hogy ha még idejében félreteszik a felelős politikusokhoz méltatlan személyi ellentéteket, a kicsinyes torzsalkodásokat, s egymással kiegyezve megteremtik az erdélyi magyar politikai jobboldal egységét, akkor ma nem itt tartanánk.

Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.