Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Felbomlik a kormánykoalíció?

Központ június 5, 2014 Vélemény

LaciokMORGÓ

Felbomlik a  kormánykoalíció?

Bár köztudott, Romániában nem az állhatatosság a legmegbecsültebb erény, s a román pártok nem az ideológiák mentén szerveződnek, mégis meglepetésként hatottak azok a változások, amik az EP-választások szinte másnapján beindultak, s amelyek a politikai erőviszonyok jelentős átrendezésével jártak. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a május 25-ei voksolás elsősorban az őszi államelnök-választás perspektívájából tekintve volt fontos, de az EU-n belüli hatalmi harc vonatkozásában nyert végül jelentőséget.

A választási eredmények világossá tették, hogy a posztkommunista PSD nyert ugyan, de nem akkora fölénnyel, hogy bízhatna államelnök-jelöltje sima győzelmében. Ahhoz szavazóbázisa teljes mozgósítása mellett is szüksége lenne még egy jelentősebb párt – mint amilyen a PNL volt a felbomlott szociálliberális szövetségben – híveinek a támogatására. A liberálisok ugyan nem érték el a szimbolikus 20 százalékot, de mégis ők teljesítettek a legjobban az ellenzéki oldalon. A Basescu által pátyolgatott népi mozgalom (PMP), bár nagyok voltak az elvárások irányában, nem váltotta be az elsősorban államelnöki reményeket, hozzájuk képest még az RMDSZ is jobban szerepelt.

Ilyen előzmények után robbant a bomba, azaz következett be a két ellenzéki párt, a PNL és a PDL egyesítésére vonatkozó Antonescu-féle indítvány, amit mindkét oldal meglepő gyorsasággal el is fogadott. Ezzel egyidőben azt is bejelentették, hogy a PNL csatlakozik az Európai Néppárt frakciójához. Az események gyors egymásutániságából ítélve azt kell mondanunk, hogy előre előkészített, kidolgozott forgatókönyv szerint zajlanak az események. Antonescu pártelnöki tisztségéről történt lemondása, az államelnöki jelöltségtől való visszalépése, Klaus Johannis felfuttatása mind-mind ezt a feltételezést látszanak alátámasztani.

Ha Johannis lesz a PNL-PDL pártfúzió nyomán hirtelen megerősödött párt államelnök-jelöltje, akkor, a maradék jobboldali erőket maga mögé állítva ő válik az őszi választás legesélyesebb indulójává, akkor a PSD jelöltjére, legyen az bárki, újabb kudarc vár.

Az események hátterét, miértjét magyarázók megtalálni vélték a Dimbovita parti politikai mozgások külföldi támogatásának okát is. Merthogy állítólag a német kancellár, Angela Merkel is az úgynevezett Johannis-projekt támogatói között van. Úgy látszik, az EU-ban folyó hatalmi harc, az unió jövőjére vonatkozó két elképzelés, az Európai Egyesült Államok és a Nemzetek Európája hívei közötti egymásnak feszülés miatt nem mindegy, mekkora a néppárti frakció az EP-ben (ezért is fogadták oly simán maguk közé a PNL-s képviselőket), s hogyan oszlik meg a jobboldali és baloldali állam- és kormányfők aránya az Európai Tanácsban, továbbá ki lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Ebben az összefüggésben más megvilágításba kerülnek, új értelmet nyernek a magyarországi kormánypártok képviselőinek, különösen Orbánnak és Semjénnek kampányfinisbeli megszólalásai, amelyekben az RMDSZ-re való voksolásra bíztatták az erdélyieket. S ha már az RMDSZ-ről is szó esett, kíváncsian várjuk, hogyan reagálnak majd európai néppártbeli román társaik hívó szavára, hogy belpolitikai téren is valósítsák meg a jobboldali egységet. Előfordulhat, hogy hamarosan felbomlik a kormánykoalíció?


Share Button
Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.