Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Figyelmeztető jel

Szentgyörgyi László április 18, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Egyetlen politikai erőt kényszerített állásfoglalásra az a pusztítás, nevezhetném akár mészárlásnak is, ami tavaszi nagytakarítás, fametszés címszó alatt hetekig folyt Marosvásárhelyen. Az immár megszokottá vált tavaszi láncfürészes ámokfutás, a szakszerűtlen módon lecsonkított, gyakorlatilag kipusztulásra ítélt fák százai tanúskodnak arról, hogy mit ért a városvezetés a zöldövezetek karbantartása alatt. Egyetlen kérdésem lenne az érintett „legfőbb illetékesekhez”: ha a saját udvarukon, telkükön álló fákkal tették volna ezt, akkor se lett volna egyetlen szavuk? Bár ahogy elnézem újgazdagék egy-egy portáját – tisztelet a ritka kivételnek –, ott a betonon, piskótakövön kívül legfennebb egy-egy cserepes dísznövény képezi a zöldövezetet.

Ilyen körülmények között teljes elismerés illeti a Szabad Emberek Pártja (POL) lépését, hogy az idei pusztítás miatt lemondásra szólította fel a városi virágkertészet igazgatóját. A rendőrség kötelékében szerzett tapasztalata – a feltételezett érdemei ellenére sem! sz. megj. – nem elég érv a „főkertész” alkalmassága mellett – áll a városi önkormányzat legkisebb frakciójának közleményében. A többiek, mint akiknek semmi közük a dologhoz, cinkos hallgatásba merülnek. Beleértve az RMDSZ-es képviselőket is. Ezzel akarva-akaratlan azt a látszatot keltik, hogy az önkormányzati képviselőtestületben, pártállástól függetlenül, bizony egy követ fújnak az urak. Magyarán: a különböző természetű, többnyire anyagi  érdekek szövevényében elvész az érdekképviseleti jelleg. Amiért egyébként a lakosság beszavazta őket az említett testületbe.

Az eset különösen az RMDSZ vonatkozásában fájdalmas, emellett pedig illúzióromboló hatással is bír. Néhány évvel ezelőtt még arról hallhattunk, hogy egy felmérés szerint olyan témák iránt – zöldövezet, környezetszennyezés, építészeti örökség megőrzése, bizonyos sportágak –  elsősorban a vásárhelyi magyar lakosság mutat  érzékenységet. Most itt volt az alkalom, hogy jelezzék: itt vannak, s nemcsak a saját választóik, hanem a teljes lakosság érdekei mellett is hajlandók, képesek a karakteres kiállásra. Ezt elmulasztották. Mint ahogyan a főtérre tervezett mélygarázs, a városi sportklubnál tapasztalt felelőtlen pénzszórás és számos más eset kapcsán sem tartották fontosnak a választóik érdekeinek, véleményének figyelembe vételét. Lelkük rajta.

Ami pedig a POL által megfogalmazott konkrét felszólítást illeti, nos, az kiváló helyzetfelismerésről tanúskodik, az ellenfél által felkínált lehetőséggel pedig éltek is. És idejében. „Ami a lemondásom illeti, hangsúlyozom, hogy én és munkatársaim a városvezetésnek kell beszámoljunk a munkánkról, és egyedül ők kérhetnek számon minket” – jelentette ki a távozásra felszólított városi virágkertészeti igazgató. Eme logika mentén haladva pedig az következne – az egykori rendőr szinte sugallja –, hogy a városvezetés pedig kizárólag a fennvaló előtt – értsd: senkinek sem! – tartozik elszámolással. Végzetes tévedés!

A soron következő választásokra való tekintettel – ezek sorában a jövőre esedékes helyhatósági különös fontossággal bír – ajánlatos lenne jól emlékezetünkbe vésnünk a hasonló eseteket. Bár tudom: a választópolgár memóriája véges, rendszerint nem terjed túl – a magyar költészet napjára utalva – a mai kocsmán…

Share Button
Ennyien olvasták: 1164

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.