Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Finita la commedia!

Szentgyörgyi László október 28, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Közleményben jelentette be az Erdélyi Magyar Néppárt, hogy nem indít „független” jelölteket sem a decemberi parlamenti választásokon. „A romániai és a Kárpát-medencei politikai környezet valóságát szem előtt tartva, a belső és külső tényezőket figyelembe véve az elnökség az érintett megyei elnökökkel való konzultáció nyomán arra a döntésre jutott, hogy a Néppárt a 2016. december 11-i romániai parlamenti választásokon nem indít független jelölteket” – áll a Szilágyi Zsolt pártelnök által aláírt dokumentumban. Ezek szerint kész, vége a játéknak, eddig tartott, tarthatott az illúzió, az erdélyi magyar politikai pluralizmus.

Hogy mi történhetett a színfalak mögött, miután a Néppárt bejelentette, hogy független jelölteket támogat, s el is kezdte a szükséges támogatói aláírások gyűjtését Toró T. Tibor háromszéki, Bereczki Ferenc Maros megyei, illetve Csomortányi István Bihar megyei indulása érdekében? Értesüléseim szerint az RMDSZ emberei fejfesztve rohantak Semjén Zsolthoz, hatna oda, hogy a Néppárt álljon el említett szándékától, mert veszélybe kerülhet az öt százalékos parlamenti küszöb elérése. Az RMDSZ háromszéki politikusai által korábban már megdolgozott Semjén, a kormány nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese már küldte is Potápi államtitkárt, aki a hírek szerint utasított, fenyegetőzött, zsarolt, hogy a Néppárt álljon el szándékától. Meg nem erősített hírek szerint követelésének a Demokrácia Központok bezárásának kilátásba helyezésével adott nyomatékot. Mindezt a Néppárt közleményéből vett idézetnek a külső tényezőkre való utalása is alátámasztja.

A történtek kapcsán kimondható, hogy az RMDSZ-nek sikerült felszámolnia ellenzékét: a pártelnök Biró „Spága” Zsoltnak befutó helyet biztosított a „szövetség” parlamenti jelöltlistáján, ami által gyakorlatilag bedarálta a Magyar Polgári Pártot, most pedig – nyilvánvaló Fidesz-KDNP nyomásra – az EMNP-t vette rá egy olyan lépésre, ami akár a párt megsemmisüléséhez vezethet.

A történtek az RMDSZ megnövekedett érdekérvényesítő képességét bizonyítják – igaz, csak gyengécske ellenzékével szemben.

És még valami: érteni vélem, hogy a Fidesz csalódott az erdélyi magyar kispártokban, s hogy a jelen politikai körülmények között nem éri meg neki, a brüsszeli mellé, egy újabb frontot nyitni. Amit viszont végképp nem értek: miért nem hajlandók tudomásul venni, hogy az RMDSZ-ben még mindig azok vannak többségben, sőt a legfőbb döntési pozíciókban is, akik inkább a magyarhoni ellenzéket preferálnák, s akik, alig csukódik be az ajtó egy-egy magyarországi kormánypárti politikus mögött, máris hangosan szidják mint legfőbb ellenségeiket?

Share Button
Ennyien olvasták: 1141

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.