Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Füttyögetők

Központ október 28, 2016 Vélemény

Azt szokták mondani, az a jó társadalom, ahol jól tetten érhető a pluralitás elve. Hogy ebbe sok minden belefér, az nem vitás, ám a hagyományok tisztelete, a szabadság szeretete, az emberek megbecsülése és a méltóság szavatolása az a minimum, amely egy nemzeti közösségben nem képezheti vita tárgyát. Azaz nem képezhetné, hiszen egyesek a pluralitást más szemüvegen át látják, és meg vannak győződve arról, hogy mindent megtehetnek büntetlenül, következmények nélkül. Könnyű is lehet úgy élni, hogy a lelkiismeret ritkábban látogatja meg az embert, bár ez a téveszme egyszer sokba kerülhet majd.

Szomorú azt látni, hogy pártvezetők, véleményvezérek, magukat komoly értelmiségieknek tartó egyének arra buzdítanak embereket (többnyire saját választóikat), hogy tönkretegyenek egy olyan rendezvényt, amelynek alapjául éppen az a szabadság szolgál, amelyért a rendkívül bátor magyar fiatalok 60 évvel ezelőtt vérüket, életüket adták. Hogyha az 1956-os forradalom áldozatai, tragédiái és tanulságai ennyire közömbösek valaki számára, az legalább annyit megtehetne, hogy széles körben elkerülje az adott rendezvényt, és ne taposson bele azoknak az embereknek a méltóságába, akik azért mentek ki, hogy civilizáltan emlékezhessenek. A himnuszt kifütyülni pedig nagyfokú illetlenségre vall még egy futballmérkőzésen is, nemhogy egy nemzeti ünnepen. Rossz volt nézni, ahogy a füttyögtetők tábora magából kikelve, valósággal élvezi a botránykeltést. Hogy ez kinek használ, és mire jó, azt nehéz lenne kitalálni. Az viszont tény, hogy egyesek szakmát csinálnak a lejáratásból, és láthatóan meg is élnek belőle.

Az „ellenzéki füttyögtető” október 23-i ténykedése Erdélyben is kiverte a biztosítékot. Az itt élők (akik minden évben megemlékeznek az eseményről) – mint tudjuk – nem felejthetik el, hogy az 1956-os forradalommal szolidáris elveket valló erdélyi értelmiségiek, lelkészek, fiatalemberek százai kerültek börtönbe és hurcoltattak meg, évekig, akár évtizedekig viselve a következményeket. Szerencsére azok az idők elmúltak, és most örülnünk kell, hogy szabadon élhetünk. Épp ezért kérdezném meg csendben: az ünnepet mindenáron megzavarni szándékozó füttyögtetők milyen alapértékekben hisznek? Sejtem, hogy nincs rá válasz…

-demeter-

Share Button
Ennyien olvasták: 622

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.