Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Góbélóvé

Központ szeptember 8, 2011 Vélemény

Góbélóvé  Molnar_Tibor

„Az utóbbi napokban a székely pénz bevezetésének ötlete borzolta a kedélyeket a román médiában. Éltes Zoltán ötletgazda ugyanis a soproni kékfrank mintájára sic néven pénzhelyettesítő utalványok bevezetését tervezi Hargita megyében. A tervei szerint hamarosan megalakuló közösségi pénzintézet tagjai magánszemélyek és vállalkozók is lehetnek majd.    

 

Egy ilyen hírre szezontól függetlenül ugranak a nemzetféltők, ám így, az uborkás vége felé az átlagosnál is nagyobb vehemenciájú reakciókkal találkozunk. „Direkt támadás a román állam szuverenitása ellen, mert a bankjegy egy ország szuverenitásának az egyik eleme. Ha egy földrajzi térségben egy másik fizetőeszköz kerül forgalomba, azt jelenti, hogy az adott területen a román állam veszít szuverenitásából” – aggodalmaskodott Lia Olguţa Vasilescu egykori

PRM-s, jelenlegi PSD-s szenátor. Még azt is hozzátette a drága: Emil Bocnak a sarkára kellene állnia – ami nem biztos, hogy menni fog, mert ő inkább lábujjhegyre szeret… Bogdan Diaconu még ennél is tovább ment: „a szélsőséges magyarok ma pénznemet, holnap pedig hadsereget akarnak majd, s amikor ez is meglesz, Magyarország vigyázó tekintete alatt kikiáltják a független Székelyföldet, és elűzik a román lakosságot otthonaikból, a románok pogrom áldozataivá válnak, amint az a fasiszta magyar uralom alatt történt. Saját pénznem nyomtatása nem vicc” – jelentette ki a politikus. Hát, most vagy Diaconu unta meg a sorbaállást, amikor a humorérzéket osztották, vagy a Kelemen Hunoré túl fejlett, ugyanis az RMDSZ-vezér a következőt nyilatkozta a góbélóvéval kapcsolatban: „egy székely bank megalapítása, amely új pénznemet ad ki, nem több egy viccnél”.

Ha már vicc: a poén az egészben az, hogy mindkettejüknek igaza van, ugyanakkor egyiküknek sincs (már ami magát a pénznyomtatást illeti). A Román Nemzeti Bank honlapján található tájékoztatás szerint (312/2004-es törvény) a BNR az egyetlen hivatalos intézmény, amely olyan pénzügyi jegyeket nyomtathat, amelyek a hivatalos fizetőeszköz szerepét tölthetik be Romániában, ergo, amit nem ők bocsátanak ki, az illegális. Punktum. Viszont utalvány jellegű csereeszközöket nem tilos kibocsátani eme szép hazában (sem), csakhogy ezeknek valódi pénzfedezettel kell rendelkezniük, magyarán mindössze egy speciális váltó szerepét töltik, töltenék be. Vagyis az ún. „székely pénz” nem lenne pénz a szó financiális értelmében, legfeljebb egy spéci, lokális kajabon vagy ajándékjegy, azaz a lópikula és a fabatka számtani középarányosa. Akkor meg minek?

De tegyük fel, hogy „minden viccnek a fele igaz” alapon megvalósul (egyszer): hogy nézne ki egy sic-bankó? A hátoldalán természetesen gyönyörű székely kapu díszelegne, az értéke rovásírással is fel lenne tüntetve, borszéki ásványvízjel nehezítené a hamisítók dolgát, és olyan híres székelyek néznének velünk farkasszemet a különböző címletű bankjegyekről, mint Bethlen Gábor, Orbán Balázs, Gábor Áron, Tamási Áron, Markó Béla és Dancs Annamari…

Share Button
Ennyien olvasták: 788

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.