Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Gruppenhecc

Központ június 27, 2012 Vélemény

LaciGruppenhecc

Ez idő szerint a Năstase-ügyön, azaz az exkormányfő feltételezett öngyilkossági kísérletén csámcsog a világ. A „mioritikus tájakon” is magasra hágtak az indulatok az eset körül:  ki-ki pártállásának függvényében nyilatkozik, próbálja értelmezni a történteket. Egy biztos: semmi sem biztos. Egyelőre túl sok homály fedi a kétes értékű bűnügyi regénybe illő történetet. Meggyőződésem, az igazságot, a teljeset soha sem tudjuk meg. Legfennebb csak annyit, amennyit a színjáték rendezőinek megítélése szerint tudnunk kell. Mindenesetre, ha más nem, annyi biztosan kijelenthető, hogy mindaz, ami történik, igen jellemző a romániai közállapotokra, a sajátosan balkáni demokráciára, amelyben élünk. A konkrét esetre visszakanyarodva, van egy olyan sanda gyanúm, hogy „Cukorfalat” soha nem kerül a rácsok mögé. Erről ennyit.

Akkor most evezzünk hazai vizekre. A napokban iktatták be a városi önkormányzati képviselőtestület tagjait, s amint az várható volt, a Frunda szenátor úr kegyeltje nem volt a fogadalomtevők között. Igen, az RMDSZ-es jelöltlista első helyezettjéről,  Nagy Istvánról van szó. A Frunda rádiójában jelenleg műsorvezetőként dolgozó egykori színész állítólag „azért lépett vissza önként, nehogy utólag az összeférhetetlenség miatt lemondassák, esetleg büntessék”. Nem ismerem, a törvény miként rendelkezik a hasonló esetekben, de azt kétlem, hogy a jelöltlisták összeállítása és a választások időpontja között változott volna a szabály. Ezért igencsak heccesnek tűnik az érvelés, gruppenheccesnek. Hogy támadtak-e erkölcsi aggályai Nagynak, amikor visszalépett, nem tudni, azt viszont igen, hogy mentorának, munkaadójának nem, amikor korábban maga is lemondott az elnyert EP-képviselői mandátumról. Amihez, tegyük hozzá, az erdélyi magyar szavazópolgárok juttatták. Ezek szerint Nagy Istvánnak sem támadtak semmiféle erkölcsi aggályai, amikor visszalépett. Hogy gondolt-e egyáltalán azokra a Gruppenhecc-rajongókra, akik kizárólag miatta szavaztak az RMDSZ jelöltlistájára, soha nem tudjuk meg.

Azt mondják, komoly pártok, érett politikusok az új választásokra való felkészülést már rögtön az előző lezárultának másnapján elkezdik. Az RMDSZ-ről feltételezhető lenne, pusztán huszonkét esztendős régisége alapján is, hogy az előbbi kategóriába tartozik. Akkor pedig joggal elvárható, hogy az említett módon járjon el. Talán másutt így is teszi, Vásárhelyen viszont aligha. Vegyük a frissen kinevezett alpolgármester esetét. Négy esztendő viszonylag hosszú idő, bőségesen elégséges ahhoz, hogy egy akár korábban ismeretlen személy imázsát is megfelelően fel lehessen építeni. Elég, ha csak a tisztséggel járó közszereplési lehetőségekre gondolunk. Ezért lett volna fontos, hogy olyan személyt juttassanak e posztra, aki négy év múlva eséllyel indítható a polgármesteri székért. Ehelyett mi történt? Egy olyan, még az RMDSZ-berkekben is ismeretlen személy mellett döntöttek, aki alig néhány hónapja vált a szervezet tagjává. Ez még nem is lenne tragédia, az viszont már annak tűnik, hogy – legalábbis első nyilvános szereplései alapján ítélve – nem tűnik a legfelkészültebbek közé. Azt kell feltételeznem, hogy valaki valakije az új alpolgármester. Továbbá azt is megkockáztatom, hogy nem Józsa Tibor lesz az, aki a következő választásokon a vásárhelyi magyarság polgármester-jelöltje lesz.     

Korábban tragédiát említettem, most helyesbítek: szerintem kabaré, mondhatni:gruppenhecc mindaz, ami Vásárhelyen történik.


Share Button
Ennyien olvasták: 675

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.