Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Győztünk(?)  

Szentgyörgyi László május 30, 2019 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A nagy akarásnak, hegy alatti abrakolásnak végül győzelem lett a vége. Meglett a bejutáshoz szükséges öt százalékos szavazatarány. Hogy hogyan, miként, nos, arról még sokáig mesélhetnének a belső titkok tudói. Ha akarnának. Gyaníthatóan nem nagyon akarnak. Pontosabban: nagyon nem akarnak. Mindenesetre bő 470 ezer voksot összegyűjteni nem akármi, de 30 ezer óromániait már egyenesen művészet, hogy nem írjak mást. Azt eddig is sejtettük, hogy többen vagyunk, mint amennyiünket a kérdezőbiztosok összeírtak a népszámlálásokkor, de hogy a Kárpátokon túli területeken élők ennyire öntudatosak lennének, ennyire szívükön viselik az összefogást, azt már nehezen hittük volna.

Ezek szerint mindenki örülhet – főleg az RMDSZ-ben –, hisz megvalósult az összefogás. Hogy ki kivel, s főleg miért is fogott össze, az ugyan nem teljesen világos számomra, de ha megvalósult, hát megvalósult. Elégedett Kelemen Hunor, bejelentése szerint erős hangú képviselete lesz az erdélyi magyarságnak a megújult személyi összetételű EP-ben. Hogy ez mire lehet elegendő a 750 tagú testületben, arról vannak már némi tapasztalataink. Elégedett Mezei János is, hisz azt nyilatkozta, az MPP szavazóinak köszönhető, hogy az RMDSZ átlépte a bejutási küszöböt. Van ott önbizalom, az biztos. Már csak azt kellene elérnie az elnök úrnak, hogy Orbán Viktor is melléje álljon, neki, illetve pártjának kampányoljon, s máris leszámolt politikai ellenlábasaival.

A politikusok és aktivisták diadalittas megnyilatkozásaiból ítélve úgy megnyerték a választást, hogy csak na. Legyőztek mindenkit: belső ellenzéket, román sovénnacionalistákat, de főleg önmagukat. Most már aztán szempillantás alatt lesznek autópályák, templomok és iskolák, amelyeken magyar és székely zászlók lengenek majd, az intézmények hangosak lesznek a magyar szótól, magyar nyelven folyik majd az ügyintézés is. Nem szűnik meg a magyar nyelvű orvosképzés sem a vásárhelyi egyetemen. Autonómia ellenben holnap még nem lesz, csak holnapután. Akkor viszont biztosan.

Tehát minden a legnagyobb rendben van az RMDSZ háza táján, elégedettségükben akár hátra is dőlhetnének a választási siker után. Vagy mégsem?

Ui. Az időközben napvilágot látott, a Kárpátokon túli megyékben az RMDSZ-re leadott voksokra vonatkozó adatok számos kérdést vetnek fel. Amelyekre egyelőre nem tudjuk a választ. Keresgélni, találgatni viszont szabad. Nem tudom, ki hogyan van vele, de nekem mindjárt a hírhedt Neptun-egyezség jutott eszembe. No meg a sztálini elv, mely szerint nem az a fontos, hogyan szavaztak, hanem az: hogyan számlálják a szavazatokat.

Share Button
Ennyien olvasták: 1232

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.