Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Hacsek és Sajó

Központ november 21, 2013 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Tudja, hol szokott ücsörögni Barack Obama, amikor külföldre látogat? / – Gondolom, a hotelszobájában. / – Egy frászt: sátorban! / – Na, ezt hiszi a PC; elég nagy trutyiban van ugyan Amerika, de akkorában talán mégse, hogy ne fussa az elnöki hivatalnak bár egy kétcsillagos szállodára. / – Nem úgy sátorozik, ahogy maga Drezdában a nyolcvanas években: kempingben. Hanem a kísérői sátrat állítanak fel az elnök lakosztályához közel a szállodákban, és ha Obamának bizalmas természetű dokumentumokat kell elolvasnia, vagy fontos, védendő beszélgetéseket kell folytatnia, akkor azt ott teszi, hogy mind az audio-, mind a videómegfigyeléstől megóvják. / – Cseles.

– Ezt az óvintézkedést mindenképp megteszik, függetlenül attól, hogy szövetséges vagy az Egyesült Államokkal nem épp jó viszonyt ápoló országba látogatnak el. A sátor más védett személyeknek is jár.

– Vajon Angela Merkel is ilyen sátorozós? Mert ahhoz képest elég szépen lehallgatták az amcsik, habár ők ezt a tevékenységet adatgyűjtésnek nevezik.

– Egyébként a sátort még Clinton elnöksége idején vezették be, és mielőtt felállítanák a kiszemelt szobában, alaposan átvizsgálják lehallgató-berendezések után kutatva, mármint a szobát.

– Bizonyára Monica Lewinsky imádott piknikezni… Én is olvastam egy érdekességet: feltalálták az illatosított férfibugyit!

– Azt már rég feltalálták, én is bármikor meg tudom illatosítani a sajátomat.

– Marha! Egy francia cég vadonatúj termékkel tör be az alsóneműk piacára: illatosított férfi bugyival támad. A parfümöt mikrokapszulákban helyezik a ruhadarabra, melyek mozgás hatására aktiválódnak, és szabadon engedik az illatanyagokat. A gyártó garantálja, hogy 30 mosáson át kitart az illatosítás.

– S biza mennyibe kerül egy ilyen rotyogásszag-semlegesítő gatya?

– Húsz euró, ám három darab rendelése esetén csak ötvenöt.

– Akkor tartsák meg. De, ha már így gamatkodunk: a szellentőművészről hallott?

– Kiről?

– A múlt századfordulón egy bizonyos Joseph Pujol nevű francia a párizsi Moulin Rouge-ban „koncertezett” minden este, csak nem a hangszálaival, nem a szájával énekelt, hanem éppen ellenkezőleg.

– Szívat?

– Nem. Itt írja, né: „A zeneirodalom közismert dallamait durrantgatta célszerűen kiművelt záróizmai segítségével, végbélcsatornáját használva hangszeréül. Fölényesen uralkodott belein, szabályozta izomműködését, négy természetes hangon tudott dallamokat eregetni: do, re, mi, fa. Reggelenként tolt magának egy beöntést, hogy mutatványát ne kísérjék kellemetlen szagok”.

– Kár, mert különben a süketek is élvezhették volna a koncertjeit…

– „Utánzott mindenféle hangot: pisztolylövést, puskaropogást. Sortüzet vezényelt, és leadta a sorozatlövéseket; a legváltozatosabb dallamokat rotyogtatta elő hallgatóságának. Eljátszotta Debussy: Clair de lune című dalának trombita-átiratát; egyveleget adott elő népszerű dallamokból, köztük elropogtatta az O sole miót”.

– Nos, lehet, nekiállok én is gyakorolni, és jövőre jelentkezek a Csillag születikbe. Azt hallotta, hogy veszélybe kerülni látszik a dákoromán kontinuitási mese, izé, elmélet?

– Éspedig?

– Puiu Hasotti kultúrminiszter eszi a kefét, és minden erejével próbálja megakadályozni, hogy DNS-minták alapján vizsgálják a havasalföldi vajdák eredetét. A tét nagy: kutatók azt feltételezik, hogy a havasalföldi román fejedelemség alapítójának számító Basarab dinasztia ázsiai, pontosabban kun eredetű.

– Akkor lehet, hogy azt az „anyám kun volt, az apám félig székely”-es verset nem is József Attila írta, hanem Eminescu?

– Az elmélet egyik szülőatyja Neagu Djuvara történész, aki ráadásul azt is állítja, hogy I. Basarab katolikus vallású volt. Lesújtó következménye lehet a Basarab család ázsiai eredetének:

Havasalföld egykori uraira, az országalapítókra bajosan fog ráilleni a dákoromán kontinuitás elve, mert ha maguk a fejedelmek kun gyökerűek, talán a nép is velük együtt érkezett az „őshonos” tájakra.

– Sanszos.

– És a hab a tortán: a kun vérvonal szoros kapcsolatba vonja a Basarabokat IV. Kun László kun-magyar királlyal. Ha a DNS-minták igazolják az ázsiai eredetet, akkor az a feltételezés is bebizonyosodik, amely szerint I. Basarab apja, Thocomer (magyarul Tihamér, a korai Havasalföld egyik első uralkodója) Batu kán dédunokája volt – azaz Dzsingisz kán leszármazottja!

– Az már dá! Akkor a himnuszukat is lecserélhetik majd a „Desteapta-te, romane”-ról arra a régi Dschinghis Khan című, übergagyi diszkóslágerre.

– Lapozzunk: Steven Seagalt kedveli?

– Hát, nem tartozik a kedvenc száz színészem közé. Miért?

– Múlt héten örökbe fogadott egy kóbor kutyát, egy Giurgiu megyei kutyamenhelyen, továbbá több tonna ebzabát is vitt nekik.

– Akkor ez a megoldás a kóborkutya-problémára: minden hollywoodi színész fogadjon örökbe egyet! De a határon simán átengedték, vagy lekaratézta a vámosokat?

– Nem tényleges örökbefogadás, csak szimbolikus: minden hónapban küld számára egy bizonyos összeget, és néha meglátogatja.

– Értem. Így engem is táv-adoptálhatna valamelyik sztár, mondjuk Megan Fox vagy Jessica Alba: havonta utalna pár ezer dolcsit a számlámra, és amikor eljönne meglátogatni, még a farkamat is csóválnám neki!


Share Button
Ennyien olvasták: 426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.