Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Hacsek és Sajó

Központ április 17, 2014 Vélemény

MolnarTiborHacsek és Sajó

– Jó napot, Sajókám! Hallotta, hogy valószínűleg nem úgy feszítették keresztre Jézust, ahogy eddig gondoltuk? / – Hanem hogyan, a nézőtérnek háttal? / – Évszázadokon át a keresztény világ úgy tudta, hogy Jézus karjait vízszintesen feszítették keresztre, ám a Torinói Lepel (amivel Jézust betakarták a keresztről való levétel után) legújabb vizsgálata után elképzelhető, hogy a valóságban másképp zajlott a keresztre feszítés. / – Éspedig? / – A liverpooli John Moores Egyetem szakemberei szerint Jézus Krisztus halála sokkal kegyetlenebb lehetett, mint ahogy eddig tudni véltük, és a Megváltó kezeit a feje fölött kinyújtva szegezték a keresztre. Azt állítják a leplen talált vérnyomok alapos kielemzése után, hogy Jézust Y, és nem T alakban feszítették keresztre, ahogy az a keresztény ábrázolásokban elterjedt.

– Hagyjon engem ezekkel a „szakemberekkel”! Nemsokára azt is kiderítik, hogy Jézus nem szamárháton vonult be Jeruzsálembe, hanem egy Lada Samarán, az utolsó vacsorán pizzát meg sört rendeltek, és nem Júdás dobta fel, hanem a jeruzsálemi Szekuritáté emberei bemérték a mobilját, amiről a pizzát meg sört rendelték.

– Ökör! Inkább azt mondja meg, miért van mindig máskor a húsvét?

– Ezt még Móricka is tudja: mert mozgóünnep.

– És mi szerint mozog?

– A holdjárás szerint. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap tartjuk, tehát mindig március 22. és április 25. közé esik, a határokat is beleértve.

– És mi a helyzet a román húsvéttal? Mert az idén egybeesik a miénkkel, de általában nem.

– Az ortodoxok dátumszámítási módszere a Gergely-naptárreform előtti Julián-eljárás maradt, de részletesebben nem megyek bele, úgyse jegyezné meg. Lényeg, hogy az ő húsvétjuk kitolódhat egészen május ötödikéig.

– Akkor az szívás, amikor május elsejére esik nekik, mert nem tudják, hogy bárányt egyenek-e, vagy miccsezni menjenek.

– Érdekes volna viszont, ha a karácsony is mozgóünnep lenne, és a téli napfordulót követő első holdtöltekor ünnepelnénk, például pont szilveszterkor, vagy valamikor januárban, jégvirágvasárnap után.

– Aha, januárban úgyis mindig olcsóbb a karácsonyfadísz meg a szaloncukor.

– De akkor nem volna olcsóbb, ütődött!

– Ja, tényleg. Viszont a húsvétnak is megállapíthatnának már egy fix dátumot, hogy szegény báránykák tudják kiszámolni születéskor, pontosan hány napjuk van még hátra.

– Így is kiszámolhatják! Hát azt tudta, hogy a magyaroknál a ló után a juh volt a legfontosabb háziállat a történelem során? A magyar racka juh jellegzetesen magyar állatfajta, sehol a világon nem található, csak ahol magyarok laknak.

– Ezek szerint az egész világon megtalálható, hiszen magyarok mindenhol laknak.

– Bizonyára a juhbetegségeket sem ismeri; van például az ún. „büdös sántaság”, amikor begyullad a juh, illetve a bárány körme közé ragadt trágya. Tünetei a sántítás, a köröm közötti gennyes folt és a jellegzetes szag. A gennyes felület körül a köröm elválik, ezt a részt addig kell faragni körmölőkéssel, míg az el nem ér az egészséges felületig. Ez majd jusson eszébe a húsvéti ebédnél.

– Hiába gamatkodik, nem szeretem a bárányt.

– S akkor mit szoktak burkolni húsvétkor, csihányfőzeléket fürj-tükörtojással?

– Mikor mit. Most bölényhúst fogunk.

– Azt honnan szerzi be, élnek cseroki vagy apacs rokonai Amerikában? Mert az európai bölény tudtommal kihalt.

– Nem halt ki, csak a vadon élő példányai tűntek el, immár száz éve. Viszont egyre több helyen tenyésztik őket, nemrég Kolozsvár mellett nyílt meg Európa legnagyobb bölényfarmja, ahol mintegy 300 bölény él ridegtartásban. A bölényhús igen egészséges, például negyedannyi zsír meg koleszterin, és 40%-kal több protein található benne, mint a marhahúsban, továbbá rengeteg foszfor, réz, cink és vas.

– Nem vitatom, viszont biztos marha drága.

– Aligha drágább a 100 lejes bárányhúsnál.

– A bárányhús kilója nem száz lej, hanem 28-30!

– Csak látszólag, mivel a bárány-karosszéria kábé háromnegyede csont, sőt, a koponyájának száz százaléka csont, amit szintén 30 lejes kilónkénti áron sóznak magára meg a többi urbánparasztra a mészárszékban.

– Akkor is, a bárány a húsvéti szimbólum, és nem fogok húsvétkor bölénytokányt vagy krokodilflekkent enni csak azért, mert egészségesebb vagy olcsóbb, ahogy karácsonykor se vállfát díszítünk fenyőfa helyett.

– Felőlem akár egész évben báránysültet rágcsálhat, az se érdekel. De tudja, minek örülök? Hogy a karácsonyi zenék mintájára nem találtak ki húsvéti dalokat is, mert azt már nem bírnám idegekkel, képzelje csak el: „Ó, szép tojás, ó, főtt tojás…” vagy „Csendes nyúl, szentséges nyúl…”.

– Apropó: olvastam egy összeállítást arról, hogy milyen zenét hallgatnak az erdélyi magyarok. A legnépszerűbb az Edda, utána Tamás Gábor és Zámbó Jimmy következik.

– Hülyéskedik.

– Nem, na, habár én se akartam hinni a szememnek. A tízes toplistára felkerült még Koncz Zsuzsa, az Abba, az Omega, Kovács Kati, Koós János, a Republic és a Neoton.

– Atyaisten! Hol kutatták a közvéleményt, egy öregotthonban?

– Nem, ez állítólag egy, az erdélyi magyarok kultúrafogyasztási szokásait vizsgáló, széles körű és reprezentatív felmérés.

– Elmesélem majd az asszonynak is, amikor legközelebb megmecseredve állítok haza.

– Miért?

– Mert egy jó asszony mindent megbocsát…


Share Button
Ennyien olvasták: 422

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.